Τοπικά Νέα

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στη Μαραθόπολη – Πράσινο φως από το Δ.Σ. Τριφυλίας

 

maratho


Πρέπει να σημειωθεί πως η ψήφιση της προγραμματικής σύμβασης δεν σημαίνει ότι το έργο «έγινε». Από την στιγμή που θα ακολουθήσει η υποβολή ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτής. Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε πως τα έργο του δρόμου δρόμο Βάλτα – Γαργαλιάνοι είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά παρόλα αυτά απεντάχθηκε.

Να σημειωθεί πως σε αρκετούς συμπολίτες μας προξένησε μεγάλη δυσαρέσκεια το γεγονός  πως στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η παράταξη Πατσαρίνου δεν ψήφισε την προγραμματική σύμβαση για το Αλιευτικό Καταφύγιο Μαραθόπολης. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ. κα. Ιωάννα Μαραβελή (η οποία ψήφισε υπέρ της προγραμματικής σύμβασής), ο λόγος που η παράταξη Πατσαρίνου δεν ψήφησε την σύμβαση έχει να κάνει με το γεγονός πως η Περιφερική Αρχή «έφερε» το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια σχετική εισήγηση.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του ανέφερε πως η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαράθου αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας, τόσο της κοινότητας Μαραθόπολης και των Γαργαλιάνων αλλά και της κοινωνίας της Τριφυλίας, καθώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι να στηριχθούν – αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν. Όπως είπε ο κ. Κατσίβελας, πρόκειται για ένα έργο το οποίο μαζί με το ΦΠΑ φτάνει τα 6.150.000 ευρώ και αφορά την παρέμβαση στον προσήνεμο και υπήνεμο μόλο καθώς και στην εμβάθυνση του λιμανιού. Ο δήμαρχος ανέφερε πως πρόκειται για ένα λιμάνι το οποίο είναι τραυματισμένο και έχει υποστεί βλάβες από τα καιρικά φαινόμενο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ενδεχομένως θα είναι η καλύτερη στιγμή για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Από την πλευρά του ο κ. Ανδρινόπουλος ανέφερε πως και η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε το έργο στις προτεραιότητες, παρατηρώντας πως αν και ο Δήμος Τριφυλίας είναι ο κύριος χρήστης του έργου, παρόλα αυτά δεν υπάρχουν εκπρόσωποι σε βασικές επιτροπές επίβλεψης του έργου, ζητώντας να μπει και ένας τεχνικός του Δήμου Τριφυλίας. Σχεδόν ίδια ήταν και η παρατήρηση της Ιωάννας Μαραβελή η οποία το πήγε ένα βήμα παραπέρα και στάθηκε σε ένα όνομα το οποίο βρίσκεται στην επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης της συμβάσης, Γιώργος Παπαηλιού, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων μηχανικός στο έργο που έγινε στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Η κα. Μαραβελή είπε χαρακτηριστικά, «Θεωρώ ότι θα έπρεπε να απαιτήσουμε να μην είναι ο κ. Παπαηλιού στην επιτροπή… αν είναι να φτάσουμε έπειτα από 5 χρόνια να ψάχνουμε για το καταφύγιο Μαράθου (όπως της Κυπαρισσίας) δεν έχει νόημα».

Ο κ. Ι. Αδρακτάς ανέφερε πως το πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 που τρέχει είναι περίπου στα 200.000.000 ευρώ και λήγει 31/12/2018, με τον κ. Κατσίβελα να του απαντά πως υπάρχουν δυο τμήματα μέσα στη χρηματοδότηση αυτή, το πρώτο αφορά τα λιμάνια που έχουν μελέτη και σε αυτά είναι ο κύριος όγκος των χρήματων, ενώ το δεύτερο αφορά τα λιμάνια που δεν έχουν μελέτη. Μάλιστα, όπως είπε ο δήμαρχος σε αυτό στοχεύει η Περιφέρεια και ο Δήμος, καθώς το στρατηγικό πλεονέκτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει και η μελέτη του έργου.

Από την πλευρά του ο κ. Κουκούμης τόνισε πως η παράταξή του δεν “λέει” να μην γίνει το έργο, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο που είναι επιλέξιμα κάποια έργα και γίνονται στην Πελοπόννησο, θεωρώντας πως κάποια άλλα πιο σημαντικά δεν πραγματοποιούνται. Ανάμεσα στα επιχειρήματα του κ. Κουκούμη αίσθηση προκάλεσε το επιχείρημα πως όταν το έργο όταν θα ολοκληρωθεί…θα δοθεί στην Costa Navarino!

Η προγραμματική σύμβαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τον κ. Κουκούμη να ψηφίζει κατά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button