Τοπικά Νέα

Ένοχος κρίθηκε για δεύτερη φορά πρώην χειρουργός του νοσοκομείου Καλαμάτας

iatrikolath


Δεύτερη καταδίκη ήρθε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για πρώην επιμελητή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς κρίθηκε και αυτή τη φορά ένοχος για ανθρωποκτονία ασθενούς από αμέλεια.
Τον Αύγουστο του 2016 δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για το θάνατο ενός βρέφους 10 μηνών, το οποίο πέθανε εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, όταν έπεσε από το κρεβάτι, το πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά ο γιατρός έδωσε εξιτήριο χωρίς να διαγνώσει ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Για την υπόθεση αυτή δικάσθηκε σε 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή, ενώ τότε του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Χθες δικάσθηκε σε φυλάκιση 2 ετών για το θάνατο ενός ηλικιωμένου από περιτονίτιδα το Μάρτιο του 2012. Ο συγκατηγορούμενός του ειδικευόμενος γιατρός αθωώθηκε.

Με πόνο στην κοιλιά
Οι δύο γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας που κάθισαν χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας αντιμετώπισαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά παραυτουργία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, 82χρονος πήγε το Μάρτιο του 2012 στο νοσοκομείο με έντονο κοιλιακό άλγος. Εισήχθη στα Επείγοντα στις 3.30 τα ξημερώματα και ο ειδικευόμενος γιατρός της Χειρουργικής τού έκανε εξετάσεις, του χορήγησε παυσίπονα και ενημέρωσε τον επιμελητή του.
Ο κατηγορούμενος επιμελητής εξέτασε τον ηλικιωμένο ασθενή στις 7.30 το πρωί, ενώ το μεσημέρι τού δόθηκε εξιτήριο και αποχώρησε. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο με οικείους του, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Εκεί ο ηλικιωμένος κατέληξε και η νεκροτομή έδειξε ότι υπήρχε μικρή ρήξη του λεπτού εντέρου και η φλεγμονή που είχε δημιουργηθεί τού προκάλεσε περιτονίτιδα.
Ο ειδικευόμενος στην απολογία του είπε ότι ο ηλικιωμένος εισήχθη στα ΤΕΠ με πόνο στην κοιλιά. Ζήτησε εργαστηριακό έλεγχο, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον επιμελητή του και τον εισήγαγε στη βραχεία νοσηλεία. Του χορηγήθηκαν δύο φορές παυσίπονα, ενώ και οι εργαστηριακές εξετάσεις και η ακτινογραφία βρήκαν καθαρές.
Είπε ακόμη ότι στις 7.30 που τον ξαναείδε μαζί με τον επιμελητή ήταν καλύτερα, αλλά από εκεί και πέρα δεν τον ξαναείδε.
Όσο για το εξιτήριο, απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας είπε ότι αυτό δίνεται από τον επιμελητή γιατρό.

Ένοχος
Ο επιμελητής της Χειρουργικής, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά υπηρέτησε 18 χρόνια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αρνήθηκε ότι ενημερώθηκε από το συγκατηγορούμενό του όταν έγινε η εισαγωγή του ασθενούς. Ενημερώθηκε από τους παθολόγους για κάποιο χειρουργικό περιστατικό στις 7.30 το πρωί, όταν πήγε και είδε τον 82χρονο. Είπε πως όταν εξέτασε τον ασθενή, δεν παρουσίαζε κάποια συμπτώματα που να τον ανησυχούν, ενώ και η σύζυγός του, του είπε ότι ο 82χρονος αισθάνεται πλέον καλύτερα.
Αρνήθηκε ότι έδωσε αυτός εντολή να γίνει υπέρηχος στον ασθενή, ενώ αρνήθηκε ότι ήταν κι αυτός που έδωσε εντολή να φύγει από το νοσοκομείο, αν και το εξιτήριο του ασθενούς φέρει την υπογραφή του. Μάλιστα, είπε πως δε γνωρίζει ποιος έδωσε την εντολή και ότι αυτός επειδή του ζητήθηκε, υπέγραψε το μεσημέρι το εξιτήριο, επειδή εφημέρευε και χωρίς να δει πάλι τον ασθενή.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από τη διαδικασία και τα έγγραφα. Επισήμανε ότι ο ειδικευόμενος δεν επέδειξε καμία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς δέχτηκε ότι ενημέρωσε τον επιμελητή του για την κατάσταση του 82χρονου και έδωσε εντολή να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Ζήτησε, λοιπόν, την απαλλαγή του από τις κατηγορίες.
Αντιθέτως, ζήτησε την ενοχή του επιμελητή της Χειρουργικής κάνοντας λόγο για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, ότι δεν ενήργησε σύμφωνα με το ιατρικό κώδικα και δεν έδειξε την επιμέλεια που επιβαλλόταν.
Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, ενώ αρνήθηκε την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, και με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button