Τοπικά Νέα

«Ένοχο Δημόσιο» άρθρο του Νίκου Νικολακόπουλου

νικολακοπουλος


ΕΝΟΧΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η δημόσια διοίκηση στη χώρας μας, όπως θεμελιώθηκε, οργανώθηκε, λειτουργεί και παράγει, κατά γενική ομολογία, χωλαίνει ή και πάσχει. Τρανό παράδειγμα είναι η ξαφνική ανακάλυψη πλαστογράφων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι φέρονται ως εξαπατούντες την ελληνική διοίκηση, προκειμένου να απολαύσουν το προνόμιο της μονιμότητας και των σκανδαλωδών παροχών της δημοσιοϋπαλληλίας. Τα τελευταία χρόνια, με έξωθεν πιέσεις, επιχειρείται, δήθεν, αξιολόγηση του προσωπικού και των θεσμών του δημοσίου. Κατόπιν αυτού, παραπέμφθηκαν χιλιάδες πολίτες κατηγορούμενοι ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας μας με βαριές κατηγορίες, οι οποίες, ένεκα του ότι αφορούν το δημόσιο, επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Κατά το πλείστον, οι, έως τώρα,  εκδοθείσες αποφάσεις είναι καταδικαστικές για τους κατηγορούμενους.

Όμως, αν επιχειρηθεί η εξέταση του ζητήματος εκτός των νομικών-δικηγορικών ορίων, οδηγείται κανείς στο αναντίρρητο συμπέρασμα της ομόφωνης παραδοχής της ανυπαρξίας της διοίκησης σε όλες τις περιπτώσεις παράτυπης πρόσληψης. Συγκεκριμένα, ουδέποτε λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι θεσμοί ελέγχου της εκάστοτε υποψηφιότητας. Τα απαιτούμενα κάθε φορά δικαιολογητικά συμμετοχής σε διαγωνισμό και πρόσληψης σε δημόσια υπηρεσία, ενώ υπήρχε υποχρέωση από τα διοικητικά όργανα περί ελέγχου νομιμότητας αυτών, ουδέποτε ελέγχτηκαν, με αποτέλεσμα να λυμαίνεται το δημόσιο από ανάξιους υπαλλήλους, εις βάρος των αξίων.

Το επίσημο κράτος, μέσω των διοικητικών οργάνων του αδυνατούσε, αδιαφορούσε ή επί σκοπώ δεν έλεγχε τους μηχανισμούς του, με αποτέλεσμα να διοριστούν χιλιάδες πολίτες με πλαστά ή ανύπαρκτα έγγραφα. Αντ’ αυτού όμως, βρίσκονται, σήμερα, κατηγορούμενοι ενώπιον των κακουργιοδικείων της χώρας μας μόνο οι επιχειρήσαντες την εξαπάτηση του κράτους πολίτες  και όχι και οι αρμόδιοι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι παραβίασαν το καθήκον τους και συμμετείχαν άμεσα στο έγκλημα, αφού χωρίς τη συμβολή αυτών μόνο απόπειρα εξαπάτησης θα μπορούσε να διαπραχθεί.

Από τη μία, ορθώς, πρέπει να καταδικάζονται οι απατεώνες πολίτες, προκειμένου να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να επέρχεται δικαιοσύνη. Από την άλλη, πρέπει να διώκονται και να τιμωρούνται με την επιβαρυντική περίσταση της ζημίας του δημοσίου οι εκάστοτε δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ενέκριναν τα πλαστά έγγραφα, διότι είχαν ιδιαίτερη υποχρέωση να προστατεύσουν τα συμφέροντα του κράτους.

Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης δεν μπορεί να επέλθει εθελοτυφλώντας και τιμωρώντας μόνο τους πολίτες. Δεν μπορεί να θεμελιωθεί «αλά κάρτ» δικαιοσύνη δίχως ελεγκτικό μηχανισμό και αξιοκρατικό δημόσιο τομέα. Ο πολίτης πρέπει να αποβάλει από τη σκέψη του τη νοοτροπία των «ημετέρων» και τα δικαστήρια  πρέπει να εφαρμόζουν τυφλά τους νόμους του κράτους.

Νίκος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button