Κόσμος

Έπεσε η ιδέα για κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία

Μπορεί μια γέφυρα μήκους 35 χιλιομέτρων που θα διασχίζει τη Μάγχη να συμβάλει στην τόνωση των μεταφορών μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, μετά το Brexit;

Ο υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson το σκέφτεται έτσι και μάλιστα πρότεινε το έργο υποδομής και μίλησε για μια δεύτερη σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Johnson είπε στον Macron ότι είναι γελοίο, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συνδέονται με μία μόνο σιδηροδρομική γραμμή. Το  δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Macron «το αντιλαμβάνεται και ότι έχει ανταποκριθεί θετικά». Ο Johnson ανέβασε ένα tweet με μια εικόνα των δύο από μια συνάντηση που χαρακτήρισε ως σπουδαία.

Αλλά κάποιοι διατηρούν επιφυλάξεις για την ιδέα. Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 180 φορείς ναυτιλιακής βιομηχανίας, δήλωσε ότι θα υπάρξουν δοκιμασίες από μια τέτοια δέσμευση. Ο διευθύνων σύμβουλος Guy Platten δήλωσε στο The Guardian ότι το στενό Dover – το στενότερο τμήμα του Καναλιού της Μάγχης – «είναι η πιο πολυσύχναστη ναυτιλιακή λωρίδα στον κόσμο» και ότι τα μεγαλύτερα πλοία που διέρχονται από το στενό μπορεί να είναι περίπου 70 μέτρα σε ύψος. Άλλοι επεσήμαναν ότι μια τέτοια γέφυρα θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή.

Το Reuters ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Europe 1: «Όλες οι ιδέες αξίζουν να ληφθούν υπόψη, ακόμη και οι πιο μακρινές … Ας ολοκληρώσουμε τα πράγματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πριν σκεφτούμε καινούργια». Και ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Theresa May δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «συγκεκριμένα σχέδια» για μια γέφυρα στο Κανάλι, προσθέτοντας: «Αυτό που συμφωνήθηκε και νομίζω ότι σε αυτό αναφέρεται και το tweet από τον υπουργό Εξωτερικών, είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει μεγάλα έργα από κοινού, συμπεριλαμβανομένων και των υποδομών».

Αλλά σύμφωνα με τον The Guardian, ορισμένοι μηχανικοί δήλωσαν ότι η ιδέα της γέφυρας στο Κανάλι μπορεί να μην είναι τόσο μακρινή. Ο αρχιτέκτονας Alan Dunlop αναφέρθηκε στη γέφυρα του Χονγκ Κονγκ, Ζουχάι-Μακάο, η οποία έχει μήκος περίπου 55 χιλιόμετρα.

Ο σχεδιαστής της γέφυρας Ian Firth, δήλωσε στην εκπομπή Today`s BBC Radio 4 ότι το έργο θα ήταν απολύτως εφικτό και ότι πριν από την κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης, υπήρχαν επιλογές γέφυρας. Ο Firth είπε: “Υπάρχουν γέφυρες παρόμοιες, αν όχι της ίδιας, κλίμακας αλλού … Θα ήταν τεράστια δέσμευση, αλλά θα ήταν απολύτως εφικτό και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των επιπτώσεων στη ναυτιλία”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button