Ελλάδα

Ίμια: Βίντεο πριν και μετά το επεισόδιο – Αυτό είναι το φυλάκιο που χτίζουν οι Τούρκοι δίπλα στη βραχονησίδα

Βίντεο έρχονται στο φώς της δημοσιότητας με το πριν και το μετά από το νέο θερμό επεισόδιο στα Ίμια, με τον εμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό.

Στο πρώτο βίντεο το τουρκικό σκάφος είναι σε μικρή απόσταση, ενώ διακρίνεται και πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το P1215 κλάσης Tuzla.

Στο δεύτερο βίντεο, λίγες ώρες μετά το περιστατικό,το Umut έχει απομακρυνθεί, ενώ ένα ελληνικό σκάφος παρακολουθεί διακριτικά, σε τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου.

Το φυλάκιο, όπου οι Τούρκοι κάνουν εργασίες για να βλέπουν τι γίνεται στα Ίμια, είναι πάνω στη νισίδα Τσαβούς ένα μίλι από τα Ίμια.

Η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας επισκευάζει το φυλάκιο ηλικίας 350 ετών και από εκεί οι Τούρκοι στρατιώτες θα παρατηρούν κάθε κίνηση στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια.

Οι τούρκοι μετέφεραν από την Αλικαρνασσό δεξαμενή με νερό και γεννήτρια. Και αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ είναι οι εργασίες για την κατασκευή μιας γλίστρας προκειμένου να γίνεται αποβίβαση στρατιωτικών δυνάμεων.

«Τα έργα πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς στην παραλία» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα, ενώ τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένα στρατιωτικό πλοίο βρίσκεται απέναντι από την συγκεκριμένη παραλία όλη μέρα.

Στο  βίντεο το οποίο τραβήχτηκε την Τετάρτη στις 14 Φεβρουαρίου,  το απόγευμα και δημοσιεύτηκεαπό την τουρκική  εφημερίδα Μιλιέτ δείχνει το σημείο όπου πραγματοποιούν στρατιωτικές εργασίες οι Τούρκοι απέναντι από τα Ίμια.

Το  νησάκι, το οποίο ανήκει στην Τουρκία και ονομάζεται Çavuş Adası (Τσαβούς Αντασί που σημαίνει το νησί του λοχία) βρίσκεται λίγο πιο πέρα από υα Ίμια. Εκεί πάνω, στη μία πλευρά, υπάρχουν τα ερείπια ενός οθωμανικού πύργου που είναι ηλικίας 350 ετών.

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Την ίδια ώρα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Cumhuriyet η Τουρκία, μετά την πρόσφατη κρίση στα Ίμια αποφάσισε την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί Çavuş που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού, πολύ κοντά στις επίμαχες βραχονησίδες.

Οι εκσκαφείς μεταφέρθηκαν ήδη στην παραλία Gumusluk για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους.

Οι φωτογραφίες είναι από την τουρκική εφημερίδα. Ο πόλεμος προπαγάνδας σε πλήρη εξέλιξη, όπως αναφέρει το militaire.gr.

Στην Άγκυρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα μαζί με τον αμερικανό ΥΠΕΞ
Στην Άγκυρα θα μεταβεί αύριο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα  Τζέφρι Πάια. Εκεί θα βρίσκεται και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Σύμφωνα με τα όσα
γράφεΟ Τζέφρι Πάιατ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα το μεσημέρι της Τετάρτης (14.02.2018) θα βρεθεί στην Τουρκία στις 15 και 16 Φεβρουαρίου. Αύριο και μεθαύριο δηλαδή. Και ταξιδεύει στην Άγκυρα με αφορμή την επίσκεψη εκεί του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.
 
Πρεσβεία ΗΠΑ: Η επίσκεψη Πάιατ στην Άγκυρα δεν σχετίζεται με την ένταση στο Αιγαίο
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ, ταξιδεύει στην Άγκυρα από τις 15 έως τις 16 Φεβρουαρίου, 2018 για διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson, τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική μας. Σε αντίθεση με δημοσιεύματα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου».
 
Οι Τούρκοι για την επίσκεψη Πάιατ στην Τουρκία
Η Χουριέτ, σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι την προσοχή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα «τραβάει» η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στην αμερικανική αντιπροσωπεία.
«Στην ελληνική πρωτεύουσα, υπήρξαν σχόλια σύμφωνα με τα οποία «ο Αμερικανός πρέσβης θα επισκεφτεί την Άγκυρα και θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο»», γράφει η τουρκική εφημερίδα. ι η Hurriyet  ο Τζέφρι Πάιατ θα θέσει τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου
Καμμένος: Η συμπεριφορά της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια του ανεκτού.Αναμένω την αντίδραση των συμμάχων
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος  ενημέρωσε τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Επίση είπε ότι  έδειξε στους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ οπτικοακουστικό υλικό, «το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό», όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι αναμένει τις αντιδράσεις των συμμάχων.
Όλη η δήλωση του Πάνου Καμμένου για το επεισόδιο στα Ίμια
«Στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τους υπουργούς Άμυνας των συμμαχικών χωρών για την τελευταία συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, μία συμπεριφορά που δεν είναι απλώς απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Είναι μία συμπεριφορά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για αυτό το λόγο ενημερώθηκε το στρατιωτικό συμβούλιο ότι η Τουρκία, πέραν της παραβιάσεως των εθνικών χωρικών υδάτων, προχωρά σε παραβίαση των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων και αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εδάφους.
Το γεγονός του εμβολισμού του πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Λιμενικού Σώματος, έχει να κάνει ακόμα και με τον εμβολισμό ενός πλοίου της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενός περιουσιακού στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχα τη δυνατότητα να επιδείξω οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό. Αναμένω τις αντιδράσεις των συμμάχων».
 
Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ: Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εντάσεις που έχει προκαλέσει με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο είπε: «Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποίηση προς την ‘Αγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».
Η Κομισιόν έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button