Έτσι υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

agrotes-forologia_1


Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα κάθε προηγούμενου έτους, είναι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν οι αγρότες. Αυτό αναφέρει Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που υπογράφουν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.

Σύμφωνα με αυτήν η βάση υπολογισμού προκύπτει «από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος», που για τον επόμενο έτος είναι το 2015. Τυχόν διαφορά που θα προκύψει όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 «αναζητείται και συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση ως τον Δεκέμβριο».

Επίσης, επισημαίνεται στην ίδια απόφαση ότι η μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών, αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος δια το δώδεκα. Αν όμως, το εισόδημα είναι μικρότερο από το 70% του βασικού μισθού του άγαμου άνω των 25 ετών, δηλαδή τα 586 ευρώ μικτά, τότε η βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι αυτό ακριβώς το 70% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, άρα τα 410 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και εάν το εισόδημα του ασφαλισμένου – αγρότη είναι μηδενικό, για μία ετήσια φορολογική περίοδο.

Ως καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα εννοείται, εν προκειμένω, το ποσό όπως αυτό προκύπτει από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αυτό σημαίνει πως θα υπολογίζονται βάσει του εκκαθαριστικού της εφορίας. Από την διατύπωση αυτή όμως δεν αποκλείεται οι εισφορές να υπολογίζονται και επί τεκμαρτού -και όχι του πραγματικού- φορολογητέου εισοδήματος.

Οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση

Εάν το φορολογητέο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού, τότε η βάση υπολογισμού των εισφορών που θα πρέπει να καταβληθούν είναι, στο ανώτατο επίπεδο, τα 5.860 ευρώ. Σε περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, οι εισφορές που θα καταβάλλουν ο/η σύζυγος και τα τέκνα τους, θα προκύπτουν από το πηλίκο της διαίρεσης του ετήσιου εισοδήματός τους, προς των αριθμό των μελών, δια του δώδεκα. Όμως η μηνιαία βάση υπολογισμού δεν πρέπει να υπολείπεται τα 410 ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση, ενώ το ανώτατο όριο, παραμένει τα 5.860 ευρώ.

Εάν υπάρχουν πολλαπλές δραστηριότητες, οι εισφορές που θα καταβάλλονται θα προκύπτουν από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος από κάθε δραστηριότητα.

Ειδικά για όσους πραγματοποιήσουν έναρξη εργασιών και ασφάλισης στον ΟΓΑ, από την 1/1/2017 και μετά, η βάση υπολογισμού θα προκύπτει, για τους μήνες από την έναρξη έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στο 70% του βασικού μισθού άγαμου άνω των 25 ετών, δηλαδή τα 410 ευρώ.

Κώστας Ζαφειρίου patrsinews.com