Αναζητείται η «χρυσή τομή» για τις υποθηκευμένες εκτάσεις στα «κόκκινα» δάνεια αγροτών – συνεταιρισμών

 

patata_xorafi2


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την προστασία της αγροτικής περιουσίας, που είναι στα χέρια των εκκαθαριστών της «κακής ΑΤΕ». Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν σημαίνει πως οι οφειλέτες θα διατηρήσουν τις περιουσίες τους. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να διατηρηθούν οι περιουσίες αυτές στον παραγωγικό ιστό της χώρας, είτε με εκμετάλλευση (με επιμίσθιο) από τους ιδιοκτήτες είτε από νέους. Όχι όμως να αποκτηθούν μέσω πλειστηριασμών από επενδυτές εκτός της αγροτικής οικονομίας. Σε πρώτη φάση γίνονται προσπάθειες να καθυστερήσουν οι πλειστηριασμοί, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να γίνει ξεχωριστή νομοθετική διάταξη, αφού οι δανειολήπτες που χρωστούν στην «κακή ΑΤΕ» και δεν έχουν εμπορική ιδιότητα, δεν υπάγονται στο λεγόμενο «εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, οι παραγωγοί εφόσον συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα, δεν θα έχουν την κυριότητα της περιουσίας τους, αλλά θα μείνει στην κατοχή τους για να την καλλιεργούν, αρκεί να ανταποκρίνονται στα λειτουργικά της έξοδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι μη «αξιοποιούμενες» σήμερα ενυπόθηκες εκτάσεις θα μπορούσαν να «περάσουν στα χέρια» του Οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ). Στη συνέχεια το υπουργείο θα εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησής της.

Το ζήτημα αυτό αφορά 600 συνεταιρισμούς και 40.000-45.000 αγρότες.