Από φέτος οι αιτήσεις φύτευσης αμπελιών για οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη

 

CA6F8B8750C6A18E3A33C4DF68DF1CA8


Από φέτος, οι αμπελοκαλλιεργητές θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για νέες φυτεύσεις αμπελιών για την παραγωγή οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έλαβε στις 21 Ιανουαρίου το εξειδικευμένο συμβούλιο τουFranceAgriMer στο κρασί.

Οι εμπλεκόμενοι του κλάδου κάνουν λόγο για μια μικρή επανάσταση στην αμπελοκαλλιέργεια, μετά την ομόφωνη ψηφοφορία του εν λόγω συμβουλίου, για τη σχετική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα.

Συγκεκριμένα, οι αμπελοκαλλιεργητές θα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του Απριλίου για να υποβάλουν αίτηση στοFranceAgriMer. Το αίτημά τους θα εξεταστεί από το συμβούλιο βάσης και μετά από το διοικητικό συμβούλιο οίνου του FranceAgriMer. Αν υπάρχει θετική εισήγηση, θα πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να παραχωρηθεί το δικαίωμα.

Δεδομένου του χρόνου επεξεργασίας των φακέλων, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η φύτευση, το επόμενο έτος.

Όλοι οι αιτούντες πρέπει να δεσμευτούν ότι θα χρησιμοποιούν για παραγωγή οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη έως το 2030. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί και το τέλος του νέου καθεστώτος για τις φυτεύσεις που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016 και σηματοδοτούν επίσης τον τερματισμό της απαγόρευσης των φυτεύσεων για τους οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη.

 

 

agronews.gr