Αρκεί μην έρθουν τα καρπούζια όλα μαζί αργότερα

32211-AGROTIKA-PROIONTA-AGROTIKA-PROIONTA-ROYPAKI-GASTOYNI---PATATES---PATATOPARAGOGOS---KARPOYZIA---SYSKEYASIA-KAI-TYPOPOIISI-TROFIMON-AMALIADA---REGKLIS-PANAGIOTIS-MON-EPE-r12


«Με το δεξί» εκτιµάται ότι θα µπει στην αγορά το υπαίθριο καρπούζι, καθώς η ζήτηση –απ’ το εξωτερικό- είναι µεγαλύτερη από την αντίστοιχη πέρυσι, η οποία, επίσης, ήταν υψηλή, µε τους Φιλιατρινούς να χαρακτηρίζουν την περσινή χρονιά ως την καλύτερη από το 2003.

Η µεγαλύτερη φετινή ζήτηση στην εγχώρια αγορά έγκειται στην υψηλή θερµοκρασία στις καταναλώτριες χώρες, που συµβάλλει στην απορρόφηση του προϊόντος, στη φετινή οψιµότητα για τα ιταλικά καρπούζια και για τα ελληνικά θερµοκηπιακά, και στην ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα που διαφαίνεται ότι θα έχει φέτος το υπαίθριο καρπούζι στην Πελοπόννησο.

Βέβαια, η καθυστέρηση της συγκοµιδής για µεγάλο µέρος της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα (λόγω κυρίως των χαµηλών θερµοκρασιών και της απουσίας ηλιοφάνειας κατά την ανθοφορία) εγείρει ανησυχίες σε αρκετούς παραγωγούς για ενδεχόµενη σύµπτωση υπαίθριων και θερµοκηπιακών καρπουζιών.

Η παραγωγή ελάχιστων ποσοτήτων αυτή την περίοδο από τα θερµοκήπια έχει επιφέρει υψηλότερες τιµές (κατά 5-10 λεπτά) σε σχέση µε πέρυσι για τα καρπούζια θερµοκηπίου, που πωλούνται από τους παραγωγούς έναντι 60-80 λεπτών το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα στην Πελοπόννησο (75-80 τα οβάλ, χωρίς σηµάδια, που προορίζονται για την εσωτερική αγορά και γύρω στα 65 λεπτά η τιµή εξαγωγής).

Επίσης, σε αυτές τις τιµές οδήγησε και η αυξηµένη φετινή ζήτηση, όπως προαναφέρθηκε.

«Φέτος έχουν εµφανιστεί και καινούριοι έµποροι από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, που πληρώνουν τοις µετρητοίς», λέει στην Agrenda ο παραγωγός από τα Φιλιατρά Μιλτιάδης Αθανασόπουλος.

Ένας, ακόµα, λόγος που έχει συµβάλλει στη φετινή ζήτηση είναι και η διαφαινόµενη υψηλή ποιότητα των υπαίθριων καρπουζιών της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, στα Φιλιατρά, που αποτελεί την πιο πρώιµη περιοχή για το υπαίθριο καρπούζι πανευρωπαϊκά, η ποιότητα φαίνεται εξαιρετική, καθώς από τη στιγµή που οι παραγωγοί ξεσκέπασαν τα υπαίθρια (εδώ και έναν µήνα) -κατά το περισσότερο κρίσιµο στάδιο της καλλιέργειας δηλαδή- δε σηµειώθηκαν βροχοπτώσεις, χαλάζι, αέρας και υγρασία. Ως εκ τούτου, τα καρπούζια είναι αψεγάδιαστα και αναµένονται περισσότερο υψηλά Brix σε σχέση µε πέρυσι (τώρα είναι στα 11 Brix). Αντιθέτως, πέρυσι µόλις οι παραγωγοί ξεσκέπασαν την υπαίθρια καλλιέργεια, σηµειώθηκαν βροχές και χάθηκε µέρος της παραγωγής.

Σηµειώνεται ότι την περσινή χρονιά, που η ζήτηση ήταν χαµηλότερη, η τιµή παραγωγού για το υπαίθριο καρπούζι όταν ξεκίνησε η συγκοµιδή του (21 Μάη), ήταν 50 λεπτά το κιλό (για τα στρογγυλά) και 60 (για τις βαρέλες).

Σαν ετοιµόγεννη
∆εν µπορεί να περιµένει το καρπούζι προκειµένου να κοπεί από τη στιγµή που θα φτάσει τα σωστά σάκχαρα (τουλάχιστον 9-11 Brix), καθώς αν περιµένει, θα το κάψει ο ήλιος, λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί στην Agrenda, παροµοιάζοντάς το µε την ετοιµόγεννη γυναίκα. Φέτος υπήρξαν περιοχές κοντά στον Πύργο που επλήγησαν από χαλάζι και ισχυρούς ανέµους, µε αποτέλεσµα σε κάποια κτήµατα να χαθεί το 75-80% της παραγωγής υπαίθριου καρπουζιού.

Υψηλές τώρα οι τιµές σε Ισπανία και ΗΠΑ
Σε υψηλά επίπεδα πωλούνται τα καρπούζια στην Ανδαλουσία αυτή την περίοδο που έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή (40-45 λεπτά το κιλό τα µαύρα µε σπόρους, 70-80 τα µαύρα χωρίς σπόρους, 60-70 αυτά που έχουν ρίγες).

Το ίδιο ισχύει και για τις τιµές παραγωγού για τα καρπούζια της Αλµερίας, αν και δεν απολαµβάνουν µεγάλης ζήτησης από τους εµπόρους, που προτιµούν τα εισαγόµενα –και δη από τις Η.Π.Α.-. Σε 10-15 µέρες θα ξεκινήσει στην περιοχή η συγκοµιδή για τα καρπούζια που δεν επηρεάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες.

Γενικότερα, οι χαµηλές θερµοκρασίες κατά το στάδιο της επικονίασης αναµένεται να επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και να οδηγήσουν σε µικρότερα µεγέθη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την αµερικανική αγορά, τα καρπούζια πληρώνονται έναντι 1-1,10 ευρώ το κιλό. Στην Ελλάδα η συγκοµιδή για τη θερµοκηπιακή καλλιέργεια ξεκίνησε 10 Μαΐου στην Ηλεία. Ωστόσο, οι βαρέλες θερµοκηπίου, που πληρώνονται 10 λεπτά παραπάνω από τα υπόλοιπα είδη, δεν έχουν αρχίσει ακόµα να µαζεύονται. «Κάθε χρόνο αυξάνεται το κόστος τουλάχιστον κατά 15%», επισηµαίνει ο παραγωγός απ’ την Ηλεία Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά έχει µειωθεί σε σχέση µε την αντίστοιχη την προηγούµενη πενταετία. Ενδεικτικό είναι ότι «ενώ πριν 5 χρόνια οι έµποροι φόρτωναν πολλά αυτοκίνητα για τη Λαχαναγορά, τώρα έχουν εξαφανιστεί», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί.

Πηγή: Agrenda