Βουλευτές ζητούν εξηγήσεις και λύσεις για τις ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής

 

elies-696x469


Μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις καλλιέργειες κυρίως στο στάδιο της καρπόδεσης λόγω απότομων καιρικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που απασχολεί έντονα βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς δεν καλύπτονται όλες οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου για το ζήτημα αυτό έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι σχεδιάζονται αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με τη συγκρότηση σχετικής επιτροπής.

Το θέμα αυτό απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και κυβερνητικούς βουλευτές από την Κρήτη, κατά την τωρινή συζήτηση του νομοσχεδίου Τσακαλώτου για το συνταξιοδοτικό, στο περιθώριο της συνεδρίασης, καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις, τι θα συμβεί με τον πρόσφατο καύσωνα, που εκδηλώθηκε στο νησί και, αν και κατά πόσο θα επηρεάσει την ελαιοκαλλιέργεια.

Από πλευράς του ΚΚΕ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λάρισας, Γιώργος Λαμπρούλης έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τις ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες στην Αγιά λόγω παγετών κι έχει ζητήσει να υπάρξει παράταση της υποβολής δηλώσεων.

Η Φωτεινή Αραμπατζή, τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των αποζημιώσεων από την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, η κ. Αραμπατζή στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει τονίζει πως τα δέντρα παρουσιάζουν ανθόρροια και πτώση των νέων καρπών, με αποτέλεσμα η σοδειά να προμηνύεται, όπως λέει, ελάχιστη ή μηδαμινή.

Ζητά δε να πληροφορηθεί αν υπάρχει πρόθεση να επανεργοποιηθεί το μέτρο 17 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 για την αντιστάθμιση απώλειας εισοδήματος λόγω κλιματικής αλλαγής και το μέτρο 5 για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, ούτως ώστε ν΄ αποκατασταθεί το γεωργικό παραγωγικό δυναμικό.