Βρετανοί αγρότες αγοράζουν γεωργικές εκτάσεις στην Πολωνία και την Ολλανδία

vretanoi-agrotes-agorazoun-696x522


Το Brexit έχει καταστήσει αβέβαιη τη μελλοντική πρόσβαση των διακινούμενων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, ορισμένοι Βρετανοί καλλιεργητές φρούτων επιχειρούν να παρακάμψουν το πρόβλημα, αγοράζοντας καλλιεργήσιμη γη στην Ευρώπη.

Οι αγρότες φέρονται να οδηγούνται σε αυτή την έσχατη λύση υπό την πίεση της πτώσης της λίρας και των αυξανόμενων ενδείξεων ότι οι εργαζόμενοι της ΕΕ δεν επιθυμούν πλέον να παραμείνουν στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της βρετανικής επαγγελματικής ένωσης British Summer Fruits, Laurence Olins, «οι αγρότες αγοράζουν γη στην Πολωνία και την Ολλανδία και όλο και περισσότεροι θα το κάνουν όσο περνάει ο καιρός. Αν δεν μπορέσουμε να φέρουμε το εργατικό δυναμικό εδώ, οι βρετανικές εταιρείες θα πάνε εκεί».

Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι η Βρετανία στο εξής θα εισάγει περισσότερα φρούτα από το εξωτερικό. Ο Olins προειδοποιεί ότι «μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ενδέχεται να έχουμε φράουλες Wimbledon, που θα έχουν καλλιεργηθεί από βρετανικές εταιρείες στην Ολλανδία», και οι οποίες είναι πιθανό να κοστίζουν έως και 50% περισσότερο.

Πρόκειται για μια κατάσταση που σαφώς εμπνέει ανησυχία στους Βρετανούς καλλιεργητές φρούτων. Ως εκ τούτου, επιθυμία των τελευταίων είναι να υπάρξουν ειδικές άδειες εργασίας έξι έως εννέα μηνών για εποχικό προσωπικό, προκειμένου να αποτραπούν τα παραπάνω φαινόμενα.