Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για άρση του ρώσικου εμπάργκο, προβληματισμένοι εκπρόσωποι παραγωγών και εξαγωγέων από τη συνάντηση της Μόσχας

 

apeach


Απογοήτευση υπάρχει στους εκπροσώπους των παραγωγών και στους εξαγωγείς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα. Είχαν καλλιεργηθεί όλο το τελευταίο διάστημα «υψηλές προσδοκίες» για μονομερή άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Επίσης φαίνονται επιφυλακτικοί και ζητάνε περισσότερες διευκρινήσεις για την προτροπή του Ρώσου προέδρου να δημιουργηθούν ελληνορώσικες κοινοπραξίες με έδρα τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούν να εισάγουν «πρώτη ύλη» με σκοπό τη μεταποίησή της και την πώλησή της στη ρώσικη αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελλήνων εξαγωγέων, οι ζημιές μέχρι τέλη Φεβρουαρίου από το ρώσικο εμπάργκο στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν 50 εκατ. ευρώ από τη μεσοσταθμική μείωση των εξαγωγών προς τους υπόλοιπους προορισμούς. «Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση για το 2015 να επιδιώξει τον εμπλουτισμό με περαιτέρω προϊόντα και ποσότητες του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ που αφορά τα μέτρα αποζημίωσης των παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο», τονίζουν.

Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι για την Ελλάδα θα αρθεί το εμπάργκο και θα υπάρχει μια «ξεχωριστή» μεταχείριση, για τις οποίες εμείς είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας. Αυτό ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, προσθέτοντας: «Επιβεβαιωθήκαμε λοιπόν, αφού οι Ρώσοι όταν θέτουν «κόκκινες γραμμές» τις σέβονται, όπως έκαναν και τώρα. Μετά την συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν, επαναβεβαιώθηκαν οι αρχικές θέσεις των Ρώσων, οι οποίες εκφράστηκαν αρχές Μαρτίου, που ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά την Ελλάδα και να άρουν το εμπάργκο για συγκεκριμένες χώρες.

Αυτό που υποστήριξαν είναι η δημιουργία μικτών ρωσοελληνικών ή ελληνορωσικών επιχειρήσεων, με έδρα τη Ρωσία, οι οποίες θα εισάγουν πρώτες ύλες από την Ελλάδα, τις οποίες θα επεξεργάζονται στη Ρωσία. Στρατηγικός στόχος των Ρώσων μετά την επιβολή του εμπάργκο ήταν και είναι να αναπτύξουν τις τοπικές παραγωγικές τους δυνάμεις.

Συγκεκριμένα για το προϊόν μας, που είναι το επιτραπέζιο ροδάκινο, θα πρέπει να ζητήσουμε διευκρινήσεις για το τι εννοούν οι Ρώσοι όταν μιλάνε για ρωσοελληνικές ή ελληνορωσικές επιχειρήσεις και αξιοποίηση των προϊόντων στο δικό τους έδαφος. Εννοούν μεταποίηση; Εννοούν τυποποίηση; Ανασυσκευασία;

Εμείς από τώρα και στο εξής αυτό που θα κάνουμε είναι να κινηθούμε άμεσα ξεκινώντας επαφές με επιχειρηματικό κόσμο στη Μόσχα. Επίσης θα πρέπει να δούμε τα μέτρα στήριξης από την ΕΕ για το ροδάκινο και να κινηθούμε ανάλογα προς όφελος των εξαγωγών μας».

Από την πλευρά του ο κ. Φώτιος Κυριαζής, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Φράουλας «Η Υρμίνη», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά όσον αφορά τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία. Οι Ρώσοι είπαν ξεκάθαρα ότι δεν θα κάνουν εξαιρέσεις στο εμπάργκο. Χθες, 8 Απριλίου, συναντηθήκαμε και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στην Αχαΐα και εκτός του θέματος των εξαγωγών, που δεν μπόρεσε να μας δώσει μια απάντηση, του ζητήσαμε να διευθετηθεί το θέμα με τους αλλοδαπούς εργάτες γης αλλά και τα καταλύματα διαμονής τους. Επιπλέον προτείναμε στον Υπουργό να υπογραφεί μια διακρατική συμφωνία με την Κίνα, όπως αυτή που έχουμε για τα ακτινίδια».

«Είναι πολύ δύσκολη η ίδρυση των μεικτών επιχειρήσεων μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης» μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων, αν σκεφτούμε ότι οι προετοιμασίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas και προσθέτει: «Εκτιμάμε ότι οι ζημιές, από την έναρξη του ρώσικου εμπάργκο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, στις ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών ανέρχονται ποσοτικά σε περίπου 100.000 τόνους και είναι αξίας 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα υπάρχει ζημιά το 2014 και από τη μεσοσταθμική μείωση των εξαγωγών (ποσοστό -5,5%) προς τους υπόλοιπους προορισμούς (αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ).

Στις 23 του Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Περπινιάν, στην οποία αναμένεται να εκτιμηθεί η φετινή παραγωγή φρούτων. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι αναμένεται μια αυξημένη παραγωγή σε όλες τις χώρες. Αν συνεχιστεί το ρώσικο εμπάργκο θα δημιουργηθεί φέτος σοβαρό πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής.

Αυτό που θα πρέπει να επιδιώξει η ελληνική πλευρά αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, είναι να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας, προκειμένου να ανοίξει ξανά η ρώσικη αγορά. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ρώσικο εμπάργκο θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου του 2015. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα φτάσουν στις ποσότητες που είχαμε στην προ εμπάργκο εποχή. Θα είναι όμως μια διέξοδος για τη φετινή παραγωγή οπωροκηπευτικών, που αναμένεται να κυμανθεί σε λίγο ψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι και η οποία θα είναι λίγο πιο όψιμη.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει για το 2015 να επιδιώξει τον εμπλουτισμό με περαιτέρω προϊόντα και ποσότητες του σχετικού Κανονισμό της ΕΕ, που αφορά τα μέτρα αποζημίωσης των παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο. Θα πρέπει να επισημάνουμε τον κίνδυνο, που είναι πιθανόν να παρατηρηθεί και φέτος, με τη μείωση των τιμών λόγω της διοχέτευσης στην αγορά της ΕΕ των ποσοτήτων που στο παρελθόν εξάγονταν στη ρώσικη αγορά. Η υπερπροσφορά θα έχει σαν αποτέλεσμα τεράστια ζημιά για τους παραγωγούς. Το 80% των περίπου 2,5 εκατ. τόνων ευρωπαϊκών οπωροκηπευτικών που εξάγονταν στη Ρωσία κατευθύνονται στην αγορά της ΕΕ.

Όσον αφορά την καλή φετινή πορεία των εξαγωγών φράουλας και ακτινιδίων τη θεωρώ συγκυριακή. Οφείλεται στα προβλήματα που είχαν οι παραγωγές αυτών των προϊόντων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν σημαίνει ότι και το επόμενο έτος θα είναι αντίστοιχα καλή η πορεία των ελληνικών εξαγωγών».