Επιτραπέζιο σταφύλλι: Μεικτή η εικόνα της ελληνικής συγκομιδής στην εκκίνησή της

 

meikti-i-eikona-tis-ellinikis-sygkomidi-epitrapeziou-stafyliou-stin-ekinisi-tis-696x463


H παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού φέτος αναμένεται αυξημένη κατά 1,1 εκατομμύρια τόνους, οπότε θα φτάσει τους 22 εκατομμύρια τόνους, καθώς η Κίνα συνεχίζει την ανοδική της πορεία –όσον αφορά τις ποσότητες που παράγει– και η Τουρκία συνέρχεται από τις καταστροφές λόγω παγετού του προηγούμενου χρόνου. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να φτάσει τους 2,9 εκατομμύρια τόνους, με τα μεγαλύτερα φορτία να προέρχονται από τη Χιλή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική.

Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επιτραπέζιο σταφύλι αναμένεται να διολισθήσει κατά 61.000 τόνους (όσο, δηλαδή, η συνολική ποσότητα των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού), οπότε θα διαμορφωθεί συνολικά στους 1,7 εκατομμύρια τόνους. Η πτώση της παραγωγής οφείλεται στον συνδυασμό μείωσης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με επιτραπέζιο σταφύλι στην ΕΕ, αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν για την καλλιέργεια, τους τελευταίους μήνες. Στην Ελλάδα, η συγκομιδή επιτραπέζιου σταφυλιού παρουσιάζει μεικτή και εντελώς άνιση εικόνα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 84.000 τόνους, με λιγότερα φορτία προς τη Λευκορωσία και τη Μέση Ανατολή. Οι εισαγωγές εκτιμάται ότι αυξηθούν κατά 29.000 τόνους και να φτάσουν τους 640.000 τόνους, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προέρχονται από τους παραγωγούς του νότιου ημισφαιρίου.

Ελλάδα

Εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει στην Κρήτη, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες κόπηκαν τα πρώτα σταφύλια στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν ιδιοκτήτες μεγάλων συσκευαστηρίων, το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι πρέπει να παλέψει για δύο πράγματα: α) την καλή ποιότητα με τις ανάλογες ποικιλίες που έχουν ζήτηση στην αγορά, αλλά και β) το «σωστό» timing, όσον αφορά την εμφάνιση των ποσοτήτων στην αγορά.

Επιπλέον, συσκευαστές και παραγωγοί τονίζουν ότι η αμπελοκαλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, «ωστόσο, χρειάζεται να βρεθεί τρόπος να επιμηκυνθεί η περίοδος της συγκομιδής και να μπουν νέες ποικιλίες στο παιχνίδι». Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς, οι οποίες πολλές φορές αυξάνουν το κόστος χωρίς να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται επισταμένως με την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος, οι εκτιμήσεις είναι ακόμα πρόωρες.  Ειδικότερα, αναφερόμενος στη φετινή παραγωγική χρονιά, που μόλις ξεκίνησε στην Κρήτη, μας μίλησε ο Λάμπρος Περβολάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Περβολάρης Λ. – Κουτσομπός Γ. ΑΕ στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απορρόφηση της κρητικής σουλτανίνας από την ευρωπαϊκή αγορά είναι πάρα πολύ αργή και, κατά συνέπεια, τους ίδιους ρυθμούς ακολουθεί και ο τρύγος στην Κρήτη». Οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς διαμορφώνονται στα 0,50-0,70 ευρώ το κιλό. «Για να καταλάβετε, συνήθως την πρώτη εβδομάδα του τρύγου, μαζεύαμε 40 ψυγεία. Φέτος, έχουμε μαζέψει 15», μας λέει ο κ. Περβολάρης.

«Ο βασικότερος λόγος της χαμηλής απορρόφησης είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το προϊόν από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ευρώπης», εξηγεί ο επιχειρηματίας. «Από τις έξι μεγάλες αλυσίδες, φέτος πρώτη φορά μόνο μία μας έχει βάλει στο πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γεμίσει φθηνά σταφύλια όλο τον χρόνο (πωλούνται στο ράφι από 0,89- 1,50 ευρώ). Μέχρι τώρα (από τα Χριστούγεννα) υπήρχαν σταφύλια από την Ινδία και την Αίγυπτο και τώρα θα μπουν η Ιταλία και η Ισπανία. Όταν η Ιταλία εξάγει 1,4 εκατ. τόνους το ενδιαφέρον για την ελληνική παραγωγή των 60.000 τόνων περιορίζεται.

Στο Μυρτόφυτο Καβάλας, το συσκευαστήριο της εταιρείας Ορφέας – Ζαφείριος Σαρακατσάνης & ΣΙΑ ΟΕ συσκευάζει σταφύλια από πολλά μέρη της Ελλάδας και εξάγει περίπου 4-5 εκατομμύρια κιλά στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Τσεχία και στην Πολωνία.  Επίσης, ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στη Χαλκιδική, κυρίως της ποικιλίας Victoria, περίπου στα 0,40 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με πληροφορίες και μικρές ποσότητες ποικιλίας Black Magic με 0,60 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή της σουλτανίνας θα ξεκινήσει μετά τις 25 Αυγούστου και παράγοντες της αγοράς στην περιοχή εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης και διάθεσης.

Το συσκευαστήριο Αφοί Χρυσανίδη ΑΕ, που συσκευάζει και εξάγει περίπου 6 εκατομμύρια κιλά, με έδρα επίσης την Καβάλα, έχει ξεκινήσει τη συγκομιδή από την Κόρινθο με την ποικιλία Crimson (Κρίμσον) και σταδιακά θα προχωρήσει στη Λάρισα, στην Κατερίνη, στις Σέρρες και στον Έβρο. Το συσκευαστήριο έχει συγκεκριμένη δυναμικότητα και φροντίζει πάντα να την εξαντλεί, συγκεντρώνοντας τις αναγκαίες ποσότητες από όλη την Ελλάδα. Όλα τα σταφύλια φεύγουν για το εξωτερικό και ο τρύγος πάει όσο το δυνατόν πιο αργά, φτάνοντας έως και τον Οκτώβριο. Η καλύτερη χρονιά ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου, πετυχαίνοντας βέβαια πολύ καλή έξοδο στην αγορά της Ευρώπης.

Η εξαγωγική ζήτηση για τη συγκεκριμένη ποικιλία είναι μεγάλη, γι’ αυτό και νέοι αμπελώνες ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα σε περιοχές που δεν είχαν καμία σχέση με την αμπελοκαλλιέργεια, όπως η Ξάνθη και η Κομοτηνή. Η τιμή που πληρώνεται η ποικιλία Crimson ξεκινάει από 0,90 ευρώ, αλλά όσο προχωρά ο τρύγος η τιμή αυξάνεται, φτάνοντας και το 1,30 ευρώ. Όποιος μείνει τελευταίος, δηλαδή όποιος αντέξει να τρυγηθεί το προϊόν του όσον το δυνατόν αργότερα, «θα πάρει όλα τα λεφτά», λέει παράγοντας της αγοράς.

Κόσμος

ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού αναμένεται να ανακάμψει και να αυξηθεί κατά 60.000 τόνους, φτάνοντας έτσι το 1 εκατομμύριο. Τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο δείχνουν μικρή αύξηση στις εξαγωγές, περίπου 19.000 τόνους, φτάνοντας συνολικά τους 347.000 τόνους, από τους οποίους οι περισσότεροι εξήχθησαν στο Μεξικό. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 63.000 τόνους, φτάνοντας έτσι τους 593.000 τόνους, η πλειονότητα των οποίων προήλθε από τη Χιλή και το Περού. Ο συνδυασμός αύξησης της παραγωγής και αύξησης των εισαγωγών οδηγεί στην κατανάλωση ρεκόρ για τις ΗΠΑ, που θα φτάσει στους 1,3 εκατομμύρια τόνους.

Κίνα

Η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο την παραγωγή κατά 600.000 τόνους, με αποτέλεσμα η συνολική ποσότητα επιτραπέζιου σταφυλιού στην Κίνα φέτος να φτάσει τους 10,2 εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 33.000 τόνους, αγγίζοντας τους 260.000 τόνους. Ο συνδυασμός της αυξημένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών στις ασιατικές αγορές κυρίως στη Μαλαισία και στην Ινδονησία. Οι εισαγωγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 16.000 τόνους και έτσι θα φτάσουν τους 265.000 τόνους, καθώς η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση αυξάνει τα φορτία από τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ.

Τουρκία

Σύμφωνα με προβλέψεις, η τουρκική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 345.000 τόνους, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 2,4 εκατομμύρια τόνους επιτραπέζιο σταφύλι. Οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν ελαφρώς, πέφτοντας στους 170.000 τόνους, καθώς οι απώλειες λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα τουρκικά επιτραπέζια σταφύλια μόνο μερικώς αντισταθμίστηκαν από τις εξαγωγές σε Λευκορωσία, Γεωργία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χιλή

Αύξηση της παραγωγής κατά 45.000 τόνους αναμένεται για τη Χιλή, οπότε θα φτάσει τους 915.000 τόνους χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 42.000 τόνους, φτάνοντας τους 730.000 τόνους, με τα περισσότερα φορτία να κατευθύνονται στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Περού

Η παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού στο Περού αναμένεται να αυξηθεί κατά 65.000 τόνους, φτάνοντας έτσι τους 605.000 τόνους συνολικά, καθώς οι νέες φυτεύσεις έχουν φτάσει σε επίπεδο να δώσουν παραγωγή. Οι εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν άνοδο κατά 10.000 τόνους, αγγίζοντας τους 300.000 τόνους, με τα περισσότερα φορτία να οδηγούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ρωσία

Στη Ρωσία η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς και να φτάσει τους 103.000 τόνους. Οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 45.000 τόνους, πέφτοντας στους 210.000 τόνους εξαιτίας της συνεχιζόμενης απαγόρευσης εισαγωγών από τον κυρίως προμηθευτή επιτραπέζιου σταφυλιού της χώρας, δηλαδή την Τουρκία.

Αργεντινή

H παραγωγή της Αργεντινής συνεχίζει να κατρακυλά, καθώς αναμένεται να μειωθεί ακόμα 20.000 τόνους, πέφτοντας στους 40.000 τόνους. Οι καταστροφές από το χαλάζι και τον πάγο, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, στρέφουν τους παραγωγούς σε άλλες περισσότερο κερδοφόρες καλλιέργειες, όπως τη σταφίδα και τα σταφύλια για την παραγωγή οίνου. Οι εξαγωγές θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, κατά 3.000 τόνους, διολισθαίνοντας έτσι στους 8.000 τόνους.