Ε.Ε.: Σε υψηλά επίπεδα οι εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα

%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b1


Σε σταθερά υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν τον Οκτώβριο οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στα 11,4 δισ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν στο ίδιο ύψος σε σχέση με πέρσι (Οκτώβριος 2015) παρά το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν την φρενήρη πορεία και το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Σε ό,τι αφορά τους εξαγωγικούς προορισμούς, οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν για εξαγωγές της Ε.Ε. στην ασιατική αγορά: (+78 εκατ. ευρώ στην Κίνα, +66 εκατ. ευρώ στη Νότιο Κορέα, +40 εκατ. ευρώ σε Βιετνάμ και σε Ιαπωνία). Οι υψηλότερες επιδόσεις σε αξία εξαγωγών σημειώθηκαν στις βρεφικές τροφές (+57 εκατ. ευρώ), στο ελαιόλαδο (+49 εκατ. ευρώ), στο χοιρινό (+45 εκατ. ευρώ) και στα ζώντα ζώα (+45 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία ανέβηκε στην 4η θέση των πιο δημοφιλέστερων εξαγωγικών προορισμών για ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, ξεπερνώντας τη Ρωσία. Στη χώρα της Άπω Ανατολής οι Ευρωπαίοι εξάγουν χοιρινό, κρασί, τυρί και κάποια ποτά όπως το λικέρ.

Μειωμένες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 ήταν οι εξαγωγές στο σιτάρι και άλλα δημητριακά καθώς και στα ακατέργαστα δέρματα.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές του ίδιου μήνα, παρουσίασαν μείωση σε σχέση με πέρσι και διαμορφώθηκαν στα 8,8 δισεκ. ευρώ (από 9,5 δισ. ευρώ πέρσι). Η μεγαλύτερη αύξηση σε αξία σημειώθηκε για εισαγωγές από Παραγουάη και Κόστα Ρίκα ενώ η μεγαλύτερη μείωση για εισαγωγές από Βραζιλία και Αργεντινή. Οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες παρουσίασαν μείωση κατά 0,1% σε σχέση με πέρσι ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. για το 12 μηνο 11/2015-10/2016 διαμορφώθηκε σε περισσότερα από 18 δισ. ευρώ.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την αναλυτική έκθεση της Κομισιόν για τις εξαγωγές των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε.