Ηλεία: Μαύρος τρύγος… μαύρος Χειμώνας!

trygos-stafida-696x358


Η λιγοστή παραγωγή σταφίδας τη φετινή χρονιά έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες, που απεγνωσμένοι δεν ξέρουν τι να κάνουν πλέον και ζητούν βοήθεια από τους αρμόδιους. Πολλές περιοχές της Ηλείας έχουν πληγεί από τα κύματα καύσωνα που έχουν χτυπήσει το νομό μας, με αποτέλεσμα περίπου το 70% της παραγωγής να χάνεται. Πολλοί αγρότες που έχουν ξεκινήσει τις προηγούμενες μέρες τον τρύγο, βρίσκονται κοντά στο τέλος του ήδη από τον Αύγουστο. Γεωπόνοι καταφθάνουν συνεχώς στα χωράφια για να εξετάσουν την κατεστραμμένη σταφίδα. Τα χρέη είναι δυσθεώρητα και κανένας αγρότης δεν τα βγάζει πλέον πέρα. Αναγκαία κρίνεται πλέον η παρέμβαση του Υπουργείου με τη μείωση του πλαφόν για τη σταφίδα, μιας και σύμφωνα με τα λεγόμενα των αγανακτισμένων αγροτών δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κιλά. Οι σκέψεις για διακοπή αυτής της εργασίας έχει πλέον ριζωθεί μέσα τους.

Για το ζήτημα αυτό, ο Αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ και παραγωγός σταφίδας, Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε: «Έχουμε αναδείξει το θέμα πολλές φορές από την αρχή της καλλιέργειας στον τοπικό τύπο, έχουμε βρεθεί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τρεις φορές, στον ΕΛΓΑ μια φορά, έχουμε πάει στην Πάτρα, στον ΕΛΓΑ της Αθήνας όπου συναντήσαμε τον Κουρεμπέ και τον Ζανιά και αναφέραμε όλα τα θέματα. Για το συγκεκριμένο, δήλωσαν αναρμόδιοι και ότι πρέπει να πάμε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα είναι σοβαρό και δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σταφίδα. Φέτος, μέχρι στιγμής βλέπω την απώλεια του εισοδήματος να είναι στο 60 με 70% μέσο όρο. Το κομμάτι που είμαι τώρα είναι καινούριο, έπρεπε φέτος να βγάλει 1.000 κιλά και θα βγάλει 10 καλάθια, γιατί το μισό ξεράθηκε. Άλλα δυο κομμάτια που έχω τρυγήσει, 10 στρέμματα έπρεπε να βγάλουν τουλάχιστον 4 τόνους σταφίδα και θα βγάλουν 1.200 κιλά. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει στην περιοχή. Θα αναδείξουμε το θέμα περισσότερο, θα πιέσουμε πιο δυναμικά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί το εισόδημά μας έφτασε στον πάτο. Είμαστε ανασφάλιστοι από πέρυσι οι μισοί και φέτος θα είναι όλοι. Δεν πρόκειται κανείς να πληρώσει εισφορές στον ΟΓΑ. Ούτε θα μπορέσουμε να ξεχρεώσουμε γεωπόνους και εμπόρους φαρμάκων. Είναι δύσκολο να καλλιεργήσουμε ξανά και δεν βλέπουμε και το μέλλον της σταφίδας ευοίωνο. Είμαι πάνω από 30 χρόνια αγρότης και είναι η χειρότερη χρονιά σαν εισόδημα, ακόμα και από την περσινή με τις πλημμύρες και τις φωτιές».

«Μαύρος χειμώνας μας περιμένει»

Ο Χρήστος Σταυρόπουλος, παραγωγός σταφίδας στο Σόπι, φανερά αγανακτισμένος ανέφερε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα φέτος. Αρχές Αυγούστου και ο τρύγος έχει φτάσει στη μέση και τελειώνουμε μέχρι της Παναγίας. Φέτος το Σόπι, το Καράτουλα, το Χειμαδιό, η Χαριά, σχεδόν όλα τα σταφιδοχώρια του δήμου Ωλένης έχουν πάθει τέτοια ζημιά που δεν περιγράφεται. Τα σταφύλια μαράθηκαν από τον καύσωνα πάνω στα κλήματα, ενώ φέτος έχουμε ακαρπία μιας και δεν είναι πολλά. Θα πάρουμε το 30% περίπου της παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο 70% το χάσαμε φέτος. Πρέπει το Υπουργείο να δει με σοβαρότητα το θέμα και να μειώσει το πλαφόν. Αν δεν το κάνει, είναι αδύνατο φέτος να συγκεντρωθούν τόσα πολλά κιλά με αποτέλεσμα να μην πάρει κανείς λεφτά. Έχουν έρθει οι γεωπόνοι και κοιτάνε τις σταφίδες. Ο κόσμος έχει πάθει τέτοια ζημιά, που θα μείνει χρεωμένος στους γεωπόνους. Όλοι οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι. Δεν υπάρχει ελπίδα να μπει χρήμα στις τσέπες. Μαύρος χειμώνας μας περιμένει. Ακόμα περιμένουμε να αποζημιωθούμε από την περσινή καταστροφή. Ο κ. Κουρεμπές είχε πει στα στελέχη της ΟΑΣΗ πως το Σεπτέμβριο θα πάρουμε τα περσινά και το 2018 θα πάρουμε την αποζημίωση από τα αλώνια. Έτσι είπε και αν θα γίνει και αυτό. Και αν υπάρχει καλλιέργεια μέχρι τότε, γιατί ο κόσμος έχει απελπιστεί».

«Έχουμε πάθει ζημιά»

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Κυριακόπουλος από το Χειμαδιό, είπε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν υπάρχει παραγωγή. Έχουμε πάθει ζημιά όχι μόνο από τον καύσωνα, αλλά και από το χαλάζι. Τα κτήματα ξεραίνονται. Οι γεωπόνοι που περνάνε λένε ότι όντως έχουμε ζημιά. Απλήρωτοι είμαστε από πέρυσι, από τις βροχές του Αυγούστου. Τώρα και ζημιά να δηλωθεί, πότε θα πάρουμε τα χρήματα; Πολλά τα έξοδα, το κόστος καλλιέργειας μεγάλο. Έχω 35 στρέμματα και σε πέντε ημέρες τελείωσα. Υπολογίζεται ότι θα βγάλω 2 τόνους, ενώ κανονικά έπρεπε να βγάλω 10. Έχουμε παιδιά στο Πανεπιστήμιο, δουλεύουμε. Το κράτος είναι αμέτοχο. Κάποτε, ο γέρος ο Καραμανλής έπαιρνε δάνεια με εγγύηση τη σταφίδα και αυτή τη στιγμή έχει καταντήσει χειρότερη και από το σιτάρι. Η σταφίδα με τόσα έξοδα προσφέρεται ούτε ένα ευρώ. Πέρυσι ξεκίνησε με 0,85 λεπτά. Επειδή το κεφάλαιο κάνει εισαγωγές και αγοράζει φθηνά, θάβουν τα δικά μας προϊόντα. Ο αγροτικός κόσμος δε θα μπορέσει να αντέξει άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει. Είναι αρκετοί αυτοί που έχουν παρατήσει τα κτήματα από το περσινό καλοκαίρι».

«Η μονή ελπίδα είναι στον ΕΛΓΑ»

Τέλος, ο Δημήτρης Κονδύλης εξέφρασε και αυτός την άποψη του για το σοβαρό αυτό ζήτημα: «Υπάρχει μια κατάθλιψη, μια απογοήτευση. Η μονή ελπίδα είναι στον ΕΛΓΑ. Να βγουν οι γεωπόνοι, να εκτιμήσουν σωστά και αν θέλουν να βοηθήσουν είναι στο χέρι τους. Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει διάθεση και όρεξη. Σε Καράτουλα και Χειμαδιό, από αυτά ζούμε και διατηρούμε μια ελπίδα για το αύριο. Με αυτά μεγαλώνουμε την οικογένειά μας και μας σπούδασαν οι γονείς μας. Τη θέση της χαράς, έχει πάρει η κατάθλιψη στο πρόσωπό μας. Τα έξοδα τρέχουν, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις εισφορές μας, δε μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα σαν οικογένεια, αλλά το παλεύουμε. Πιστεύω θα βοηθήσει η πολιτεία και πρέπει να το κάνει, εφόσον αυτό είναι το κύριο εισόδημά μας. Πάθαμε ζημιά και δεν ευθυνόμαστε. Έχουμε αντίπαλο τον καιρό και τις συνθήκες. Συγκριτικά με πέρυσι, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 60%. Πλέον εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο κράτος. Ας μας βοηθήσουν, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας γιατί η σταφίδα έχει κόστος, δεν καλλιεργείται τυχαία. Έχουμε επενδύσει αρκετά χρήματα και είμαστε χρεωμένοι στους γεωπόνους».

patrisnews.com