Η αγορά 2017/18 παίρνει σχήμα

elaiolado-696x462


Του Βασίλη Ζαμπούνη στο olivenews.gr

Από τις αρχές του καλοκαιριού το olivenews.gr έχει δώσει ακριβείς εκτιμήσεις για τις ποσότητες εσοδείας 2017/18 σε επίπεδα νομών/περιφερειών αλλά και χωρών της Μεσογείου. Πέραν, όμως, των ποσοτήτων αυτό που απασχολεί και όλους τους επαγγελματίες του κλάδου είναι το επίπεδο των τιμών.

Στις 23/10/2017 γράφαμε «Η αγορά είναι ψηλά» με αφορμή τις τιμές των πρώτων παρτίδων μαυρολήσιου στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, οι οποίες είναι κατά 25% (0,80 €/kg) υψηλότερες των περυσινών. Επίσης, υψηλότερες είναι και οι τιμές της Αθηνοελιάς (νότια Λακωνία, Άγιοι Απόστολοι) με την επισήμανση ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να συνυπολογίζουν και τις αποδόσεις ελαιοπεριεκτικότητας.

Οι βροχές των τελευταίων ημερών –παρά τις κατά τόπους καταστροφές από χαλάζι, ανεμοστρόβιλους, καταιγίδες- ωστόσο σε γενικές γραμμές ήταν ευεργετικές όχι μόνο για την ποσότητα, αλλά και για την ποιότητα. Οι βροχές ήταν σωτήριες ιδίως για τους ξερικούς ελαιώνες που κινδύνευε ακόμη και το φυτικό κεφάλαιο.

Καθώς, λοιπόν, τα λιοτρίβια σιγά – σιγά «λαδώνουν» και αρχίζει η προσφορά που θα καλύψει τις σημερινές ελλείψεις σε αποθέματα, η αγορά αναμένει να αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών. Στην Ισπανία π.χ. τα μελλοντικά συμβόλαια Ιανουαρίου 2018 είναι σε επίπεδα 10-15 σεντς κάτω των σημερινών τιμών.

Πάντως, η 2017/18 αναμένεται να είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά με την Ισπανία να έχει μια μέτρια παραγωγή 1,10 – 1,15 εκατομμυρίων τόνων και ποιοτικά προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Μεσογείου –ιδίως την Τυνησία με ρεκόρ άνω των 300 χιλιάδων τόνων- που θα κληθούν να αντισταθμίσουν τις όποιες ισπανικές αδυναμίες. Όλα αυτά μέχρι την άνοιξη του 2018, οπότε θα αρχίσουμε να συζητάμε την (μεθ)επόμενη εσοδεία 2018/19.