Η Ανδαλουσία έτοιμη να αντιμετωπίσει την Xylella Fastidiosa

 

Xylella


Η Ευρώπη απειλείται από την Xylella Fastidiosa και μπροστά σε αυτή την απειλή το Υπουργείο Γεωργίας της Ανδαλουσίας πραγματοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προετοιμασία και τον συντονισμό δράσεων για την αποτροπή της εξάπλωσης του βακτηρίου.

Οι δράσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στο τρέχον έτος, πληρούν τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Απόφαση 2014/497/ΕΕ της 23ης Ιουλίου για τη θέσπιση μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης της Xylella, η οποία, προς το παρόν, δεν έχει περάσει στη χώρα. Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος των εργασιών των φυτοϋγειονομικών αρχών για την έγκαιρη ανίχνευση του βακτηρίου στις καλλιέργειες.

Οι εργασίες επιτήρησης θα επικεντρωθούν κυρίως στα φυτώρια ευπαθών ειδών καθώς και στους ελαιώνες. Το ευρύ φάσμα των ειδών αυτών και οι σημαντικές καλλιέργειες της Μεσογείου, όπως τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια, οι ελιές, τα καλλωπιστικά φυτά καθώς και τα αυτοφυή φυτά, καθιστούν απαραίτητη την ενίσχυση των ελέγχων, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δωθεί στις περιπτώσεις που τα είδη αυτά προέχονται από την Ιταλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει πληγεί και κυρίως από την Αμερική.

Επίσης, οι δράσεις προβλέπουν την ανάλυση δειγμάτων. για τον λόγο αυτόν όλα τα εργαστήρια παραγωγής και φυτοπροστασίας έχουν θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες τεχνικές ανάλυσης για την ανίχνευση του βακτηρίου. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την επιτήρηση των ελαιώνων της Ανδαλουσίας, μη παραλείποντας τις άλλες ευαίσθητες καλλιέργειες της Κοινότητας.

 

Olivenews.gr