Η Ελλάδα έχει δυναμική για πάνω από 80.000 στρέμματα αρωματικών φυτών – Στρατηγικό σχέδιο από το ΥΠΑΑΤ

 

dscn7260


Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για φύτευση καλλιεργούμενων εκτάσεων με αρωματικά και αρωματικά φυτά, για μεταποίηση της πρώτης ύλης και εξαγωγή των τελικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, που ανέλαβε να εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξςη του κλάδου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα. Σήμερα, σε συνέντευξη τύπου στο ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, με τους δύο γενικούς γραμματείς και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τα βασικά σημεία του στρατηγικού σχεδίου με την εκτίμηση ότι «αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «με την κατάλληλη οργάνωση, υποστήριξη και θεσμοθέτηση ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά και όχι γενικά και αόριστα, αλλά σε όλο το εύρος της αλυσίδας από το σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν». Οι προτεραιότητες που έχουν δοθεί στο στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την επίτευξή τους είναι οι εξής:

 • Πλήρης αξιοποίηση της έρευνας
 • Διάθεση κατάλληλων εκτάσεων για την καλλιέργεια
 • Παραγωγή ενδογενών ποικιλιών και αντίστοιχα πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού
 • Συμβολή σε επενδυτικές προσπάθειες
 • Υποστήριξη των παραγωγών σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο
 • Υποστήριξη των παραγωγών στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων με βάση τις απαιτήσεις των αγορών

«Τα πρώτα πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του σχεδίου μας», όπως είπε ο κ. Αποστόλου, «θα γίνουν άμεσα αντιληπτά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ξεκινάμε από την Κοζάνη στις 2 Ιουνίου όπου σε συναντήσεις με ομάδες νέων αγροτών θα κάνουμε την αρχή.»

Ο Θανάσης Δημάκης

Ο επικεφαλής της όλης προσπάθειας, συντονιστής της Ομάδας Εργασίας και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Θανάσης Δημάκης, είπε ότι «τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων αγορών και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να μην τα υποστηρίξουμε να αναπτυχθούν.

Το σχέδιο απαντάει στο κομμάτι της ανάπτυξης του τομέα, εκτιμώντας ότι τα 40.000 στρμ. που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπορούν να διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχευσή μας είναι:

 • Οι νέοι αγρότες
 • Ο εξορθολογισμός και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο
 • Οι χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις που μπορούν να αντληθούν από το ΠΑΑ
 • Οι συνέργιες για να λύσουμε προβλήματα κυρίως επιστημονικά.»

Η Ελένη Μαλούπα, στέλεχος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποιημένου ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις άλλες χώρες. Επεσήμανε ότι οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή εκτιμώνται σε 300-500 σε όλη την Ελλάδα και ότι μόνο φέτος θα έχουμε 100 νεοεισερχόμενους στον κλάδο.

Η Ελένη Μαλούπα

«Πλέον έχουμε καταλήξει σε έναν κατάλογο προτεραιότητας, με 12 είδη, μερικά εκ των οποίων είναι το τσάι του βουνού, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το χαμομήλι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατοχύρωση των ελληνικών ποικιλιών και του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Στο Ινστιτούτο διατηρούμε πάνω από 300 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, πολύ σύντομα μπορούμε να μιλάμε για πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα μπορέσει να διακινείται στα φυτώρια και να σταματήσουμε την εισαγωγή “greek oregano” από την Ολλανδία».

Στόχος είναι, σύμφωνα με την κυρία Μαλούπα, να φτάσει η Ελλάδα το μερίδιο 5% που κατέχουν αντίστοιχα η Αλβανία και η Βουλγαρία στις διεθνείς αγορές, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες συμπράξεις και υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις του στρατηγικού σχεδίου.

Η Λίνα Χατζοπούλου

Η τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Πασχαλίνα Χατζοπούλου, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που συντάσσεται ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν ερευνητές, πανεπιστήμια, μεταποιητές και καλλιεργητές.

Αποτυπώθηκαν οι πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα.

Στη μεταποίηση (το προϊόν μετά τη συγκομιδή) βρίσκεται η προστιθέμενη αξία και είναι αλληλλένδετη με την καλλιέργεια και το πολλαπλασιαστικό υλικό. Είτε είναι ξηρή δρόγη το τελικό προϊόν είτε κάποιο συστατικό για τη φαρμακοβιομηχανία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη μεταποίηση και τις εξαγωγές είναι οι ποσότητες και οι ποσότητες θα πρέπει να είναι τυποποιημένες, με μία στάνταρ ποιότητα. Αποτυπώθηκαν στο στρατηγικό σχέδιο τα βήματα που χρειάζονται, έτσι όπως γίνονται σε άλλες χώρες, αλλά και η μετέπειτα πορεία για τον έλεγχο του προϊόντος και της πρώτης ύλης, ανάλογα με τα διεθνή πρότυπα. Αυτή η τυποποίηση θα οδηγήσει στην ποιότητα. Εκεί θα πρέπει να εμβαθύνουμε και να αναπτυχθούν δράσεις.

Όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να ενισχυθεί από την εφαρμοσμένη έρευνα και στην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίηση.

Οι ομάδες και το συνεταιρίζεσθαι θα βοηθήσουν πολύ στην ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Τέλος, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση όσων θέλουν να εμπλακούν με τον τομέα των ΑΦΦ, είτε είναι στην καλλιέργεια είτε στη μεταποίηση.»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, αρμόδιος για τα κοινοτικά προγράμματα, Χαράλαμπος Κασίμης, επισήμανε τα επενδυτικά εργαλεία που διαθέτει το ΠΑΑ για να αντιμετωπιστούν τα 4 σημαντικά ζητήματα του κλάδου:

 • Μέγεθος
 • Κόστος παραγωγής
 • Συνεταιρίζεσθαι
 • Πιστοποίηση

«Όλα αυτά τα ζητήματα μπορεί να τα αντιμετωπίσει το ΠΑΑ, καθώς συνδέονται με την εξασφάλιση της κρίσιμης ποσότητας και ταυτόχρονα διασφαλίζουν μία καλύτερη αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής. Επίσης, μπορεί να ενισχυθεί η έρευνα, έτσι ώστε τα χρήσιμα συμπεράσματα των εξαιρετικών ερευνητικών εργασιών στον τομέα, να φτάσουν στην εφαρμογή.

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αντιμετωπίζονται σαν κάθε άλλη καλλιέργεια στα επενδυτικά προγράμματα, αλλά ειδικά οι δράσεις για την «Ίδρυση Ομάδων Παραγωγών», «Συνεργασία και Καινοτομία» και «Συστήματα Ποιότητας» ενδείκνυνται για την ανάπτυξη του κλάδου».

Πέτρος Αλεξανδρής

Συνοδευτικά αρχεία

31-5-17_shedio_aromatika.pdf

agro24.gr