Η ευφυής γεωργία στην Ιρλανδία: Υπερκάλυψη των στόχων για το 2017

smart-farming-696x585


Σημαντική υπερκάλυψη των στόχων της, σχετικά με τη βελτίωση των γεωργικών αποδόσεων, τη μέση εξοικονόμηση κόστους στα αγροκτήματα ύψους 8.700 ευρώ, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος (έως και 10% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου) έδειξαν τα στοιχεία της πρώτης ετήσιας έκθεσης προόδου για την έξυπνη γεωργία, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούν την Ιρλανδία.

Συγκεκριμένα, η έκθεση, που δημοσιεύτηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη διατροφή, όπως έχει ορίσει ο ΟΗΕ, σηματοδοτεί ένα πολύ επιτυχημένο 12μηνο για τη χώρα, στο οποίο κατάφερε να επιτύχει τους 17 στόχους για την επίτευξη βιώσιμης αγροτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, καθώς και τον τερματισμό της πείνας και της φτώχειας, που έχει θέσει ο ΟΗΕ μέχρι το 2030.

Στην εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, που αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, συμμετείχαν για το 2017 1.000 αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, με λεπτομερείς αξιολογήσεις της αποτελεσματικότητας των πόρων.

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος για φέτος ήταν να επιτύχει μια μέση εξοικονόμηση κόστους, ύψους 5.000 ευρώ, και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 5%-7% για κάθε συμμετέχουσα εκμετάλλευση. Και οι δύο έχουν ξεπεραστεί.

Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • Μέση εξοικονόμηση κόστους στα αγροκτήματα, ύψους 8.700 ευρώ.
  • Μέση μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 10%.
  • Ποιοτική αναβάθμιση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με τη χρήση των μηχανημάτων ευφυούς γεωργίας, που οδήγησε στην αύξηση της γονιμότητας του εδάφους (μεγαλύτερες αποδόσεις, λιγότερες εισροές κ.ά.) και αντιπροσωπεύει το 47% της συνολικής εξοικονόμησης του κόστους.
  • Η διαχείριση των βοσκότοπων ήταν η επόμενη μεγαλύτερη εξοικονόμηση, κατά 21%.

Ο υπουργός Επικοινωνιών, Κλιματικής Δράσης και Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, Denis Naughten, δήλωσε σχετικά: «Οι πρωτοβουλίες συνεργασίας, όπως η “ευφυής γεωργία”, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης και αυτό χάρη στη διπλή της δράση, τόσο στη βελτίωση των γεωργικών αποδόσεων όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος». Πρόσθεσε, επίσης, πως «η έξυπνη γεωργία λειτουργεί και κάνει τη διαφορά για τις αγροτικές οικογένειες, τις κοινότητές τους και το ευρύτερο περιβάλλον, ένα μήνυμα που θα μοιραστώ με τους συναδέλφους μου στην ΕΕ, στην επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα γίνει στη Βόννη τον Νοέμβριο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της IFA, Joe Healy, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρώτης έκθεσης και της εφαρμογής της «έξυπνης γεωργίας», ενώ «αποτελεί ένα ρεαλιστικό παράδειγμα του πώς οι ίδιοι οι αγρότες δημιουργούν τις δικές τους λύσεις για την αντιμετώπιση της διπλής πρόκλησης, δηλαδή της αύξησης του εισοδήματος και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Τέλος, η Laura Burke, διευθύντρια του Οργανισμού Προστασίας τους Περιβάλλοντος (EPA) της Ιρλανδίας, δήλωσε πως «η “έξυπνη γεωργία” αποτελεί ένα παράδειγμα για τη σωστή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποδοτικής χρήσης των πόρων».