Θετικά τα μηνύματα για τους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη

elaiolado-kriti-696x439


Χωρίς υπερπαραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο και με μειωμένα τα τελικά αποθέματα φέτος, άρα με θετικά μηνύματα για το εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού, διαμορφώνεται η χρονιά για την παραγωγή του ελαιολάδου.

Έρχεται παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Τα στοιχεία του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Μανόλη Φραγκάκη, είναι ενδεικτικά, ωστόσο, όπως σημειώνει, σιγουριά δεν μπορεί να υπάρχει, καθώς τα καιρικά φαινόμενα αποτελούν αστάθμητο παράγοντα.

Με βάση τα στοιχεία του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου φαίνεται πως με την έναρξη της ελαιοκομιδής από τη νέα περίοδο, θα ξεκινήσει μια χρονιά καλή για τους ελαιοπαραγωγούς, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του προϊόντος στην εξωτερική αγορά.

«Για την περίοδο 2016-2017, οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για παγκόσμια παραγωγή στους 2.620.000 τόνους, ενώ για την ΕΕ στους 1.900.000 τόνους, ενώ τα τελικά αποθέματα φέτος υπολογίζονται στους 220.000 τόνους, από 470.000 πέρυσι. Με δεδομένους αυτούς τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει υπερπαραγωγή ελαιολάδου, με επιπλέον παράγοντα το ποσοστό της ζήτησης που κυμαίνεται με αυξητικούς ρυθμούς από 2% έως 4%, ανάλογα με τη χρονιά».

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, κ. Φραγκάκης, ανέφερε ότι σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν 101 τυποποιητήρια ελαιολάδου και 551 ελαιοτριβεία, με μια μέση παραγωγή 218 τόνων και για να θεωρηθεί βιώσιμο ένα ελαιοτριβείο, πρέπει να παράξει τουλάχιστον 250 τόνους ελαιόλαδο ετησίως. «Πώς επιβιώνουν, κανείς δεν ξέρει… Άποψή μου είναι ότι από τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία πρέπει να παραμείνουν μόνο τα αμιγώς παραδοσιακά με μυλόπετρες, για πολύ μικρές ποσότητες premium ελαιολάδου και για ιστορικούς λόγους».

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως τόνισε, των παραγωγών δεν είναι τόσο η διάθεση του προϊόντος, όσο η χαμηλή τιμή που δεν καθορίζεται από κάποιον ενιαίο φορέα, ούτε από τη διαφαινόμενη τάση της αγοράς, αλλά από τις «ορέξεις» των γειτόνων Ιταλών, αν θέλουν ή όχι να αγοράσουν χύμα λάδι. «Στο παιχνίδι αυτό, χρόνο με τον χρόνο, χαμένοι βγαίνουμε εμείς, γιατί, παρά το ότι έχουμε ακόμη μια εξαιρετική ποιότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο».

Η δυναμική της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη είναι δεδομένη και αυτό αποτυπώνεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο σύνολο της περιφέρειας. Η έκταση της γεωργικής γης ανέρχεται στα 3.120.946 στρέμματα. Η συνολική καλλιεργούμενη έκταση είναι γύρω στα 3.000.000 στρέμματα, με την ελαιοκαλλιέργεια να καταλαμβάνει το 65%, λίγο λιγότερο από 2.000.000 στρέμματα ή το 1/4 της συνολικής έκτασης του νησιού.

ypaithros.gr