«Ισοπεδώθηκε» από το χαλάζι ο Κάμπος της Ηλείας!

 

xalazi-9


Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχονται οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της πεδινής Ηλείας, αφού μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στην καλλιέργεια της πατάτας από τον παγετό των προηγούμενων ημερών, προχθές το πρωί ήρθε η σειρά των εσπεριδοειδών που για περίπου τρία τέταρτα της ώρας «μαστιγώνονταν» από σφοδρή χαλαζόπτωση. Πέντε ώρες μετά τη χαλαζόπτωση το χαλάζι, σε μέγεθος σχεδόν καρυδιού, δεν είχε λιώσε ακόμα μέσα στα χωράφια, ενώ οι έμποροι που έκοβαν πορτοκάλια για εξαγωγή τα… μάζεψαν και έφυγαν!

 

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε κυρίως η περιοχή του Τραγανού, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών, όπου το χαλάζι «στρώθηκε» στους δρόμους και στα χωράφια θυμίζοντας… χιονισμένο τοπίο, ενώ έντονη ήταν η χαλαζόπτωση στο Βαρθολομιό και σε ορισμένα σημεία της Γαστούνης.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο παραγωγός κ. Ανδρέας Τσουκαλάς είπε: «Τα προβλήματα συνεχίζονται, το 2014 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές. Είχαμε τον παγετό που προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στις πατάτες, είχε προηγηθεί χαλαζόπτωση και στα περιβόλια, σήμερα όμως ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Τουλάχιστον για περίπου τρία τέταρτα της ώρας έπεφτε χαλάζι σε μέγεθος μεγαλύτερο από αμύγδαλο. Καταλαβαίνεται μέσα σε τρία τέταρτα πόσο χαλάζι, έπεσε το οποίο τόσες ώρες παραμένει ακόμα μέσα στα χωράφια. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Τη στιγμή της χαλαζόπτωσης ήμουν στον ΕΛΓΑ της Πάτρας, τους ενημέρωσα για το γεγονός και σύντομα η κα Πανταζοπούλου θα είναι κάτω».

 

Ένας ακόμα παραγωγός από το Μαρκόπουλο Τραγανού, ο κ. Βίκτωρας Τσουκαλάς, είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Με ανησύχησε το πρωί ο καιρός και ήρθα εδώ στα περιβόλια. Με το που έφτασα στο χωράφι άρχισε να πέφτει το χαλάζι στην αρχή από ανατολικά, πολύ μεγάλο χαλάζι χωρίς νερό. Κράτησε πάνω από μισή ώρα, δεν θυμάμαι ποτέ τόσο μεγάλη διάρκεια σε χαλαζόπτωση, είμαι 59 χρονών και είμαι εδώ από τότε που γεννήθηκα. Το έστρωσε όπως στρώνει το χιόνι και όταν πήγα να μπω στο περιβόλι δεν μπορούσα. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και θα φανεί σε 3-4 μέρες. Όλα τα αμάξια που έκαναν εξαγωγή οι έμποροι σήμερα σταμάτησαν. Πήραν τα τελάρα τους και έφυγαν γιατί σε 2-3 μέρες όταν θα φτάσει το προϊόν στον προορισμό του θα φαίνονται πλέον τα σημάδια».

 

Από την πλευρά του ο παραγωγός κ. Διονύσιος Σκαλτσάς είπε: «Είχαμε ένα φαινόμενο σήμερα το οποίο δεν το είχαμε ξαναδεί ποτέ. Χαλάζι πολύ ισχυρό με διάρκεια πάνω από μισή ώρα – τρία τέταρτα και κατέστρεψε όλα τα πορτοκάλια. Ήταν το τελευταίο μας χτύπημα. Είχαμε τις προάλλες τον παγετό με τις πατάτες που έμειναν μέσα στα χωράφια άβγαλτες γιατί είναι πολύ μεγάλη η ζημιά και σήμερα μας έκανε αυτό με το χαλάζι. Δεν έχουμε μαζέψει όλο το πορτοκάλι, έχουν μείνει πολλά άκοπα. Κόβαμε το πρωί και την ώρα που έπεσε το χαλάζι σταμάτησαν οι έμποροι και έφυγαν. Ολοκληρωτική καταστροφή, τα έξοδα είναι πάρα πολλά και δεν θα μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε.  Οι συνεταιρισμοί δεν μας δίνουν εφόδια γιατί δεν τους πληρώσαμε με τη ζημιά που πάθαμε το καλοκαίρι και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Το ένα χτύπημα μετά το άλλο».

 

Τέλος, ο παραγωγός κ. Κώστας Μπελτσόνιας είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Έγινε μεγάλη καταστροφή. Έχουν περάσει 5 ώρες και το χαλάζι δεν έχει λιώσει ακόμα. Να έρθουν εδώ όλοι αυτοί που πολιτεύονται να δουν τι τραβάει ο αγρότης και πως θα ανταπεξέλθουμε σε αυτά που μας στέλνουν κάθε μέρα να πληρώσουμε. Δεν είναι μόνο η ζημιά του καρπού, έχει πάθει ζημιά και το δέντρο γιατί θα μπει τώρα μέσα το βακτήριο. Οι έμποροι φύγανε και δεν θα ξανάρθουν, αυτά τα πορτοκάλια θα τα φάει το χώμα. Γι’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει. Να έρθουν να τα δουν. Είμαι 64 χρονών και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο χαλάζι, τόσο μεγάλο και για τόση ώρα. Η επόμενη μέρα είναι θάνατος. Και που ζούμε τι θα κάνουμε τώρα;».

 

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com)

 

patrisnews.com