Και όμως οι εξαγωγές ανεβαίνουν

ladi_160712_213750


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) για το 7μηνο Οκτώβριος 2016 – Απρίλιος 2017, οι εισαγωγές των 7 κυριότερων χωρών του παγκόσμιου εμπορίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν σύμφωνα με τον παρακάτω αναλυτικό πίνακα.

Εντυπωσιακή και αισιόδοξη συνάμα είναι η αύξηση των εξαγωγών, η οποία απορροφά την αύξηση τιμών παραγωγού που κυμαίνεται (σε σύγκριση με πέρυσι) από +66% σε Ιταλία έως +30% περίπου για Ισπανία, Ελλάδα και Τυνησία.

Επιστρέφει η Κίνα, κλειστός ο δρόμος των ελληνικών εξαγωγών
Συνεχίζοντας με τα στοιχεία του IOC διαπιστώνουμε ότι οι κινέζικες εισαγωγές ελαιολάδου και πυρηνελαίου αφού έφτασαν το μάξιμουμ των 46 χιλιάδων τόνων την εμπορική περίοδο 2011/12, εν συνεχεία υποχώρησαν αλλά ήδη είναι φανερά τα σημάδια ανάκαμψης.

Στην αγορά της Κίνας κυριαρχεί η Ισπανία με μερίδιο 80%, ακολουθεί η Ιταλία με 13% και έπεται η Ελλάδα με μόλις 2% . Ευτυχώς, ξεπερνάει χώρες όπως Αυστραλία, Τυνησία, Μαρόκο και Τουρκία που όλες μαζί καλύπτουν το υπόλοιπο 5%.

Ενδιαφέρον ότι το 77% των εισαγωγών είναι η κατηγορία του έξτρα παρθένου, το 14% του πυρηνελαίου και μόλις 2 9% του «ελαιολάδου» (κουπέ).

Τέλος, αξιοσημείωτη η αύξηση της κινεζικής εγχώριας παραγωγής κατά 75%, φτάνοντας τους 5.000 τόνους, με την υποστήριξη ξένων εμπειρογνωμόνων.

Μήπως η Ελλάδα θα έπρεπε να συνδέσει την παροχή συμβουλών με τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας που θα οδηγούσε σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών;

olivenews.gr