Καλοκαιρινές αγωνίες ελαιολάδου

 

cd995828295b2345a3481f157ac61c0a


Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Ελλάδα με απρόβλεπτες τις προσεχείς εξελίξεις.

Εύθραυστη αγορά

Τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των έξτρα παρθένων αυξομειώνονται σε ένα πολύ μικρό εύρος +/- 0,10 €/κιλό. Οι τιμές παράδοσης CIF Ιταλία κυμαίνονται μεταξύ 3,23 και 3,28 €/κιλό, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Οι τιμές αυτές μεταφράζονται σε 3,0 ή και λιγότερο €/κιλό για τον ελαιοπαραγωγό.
Οι αντίστοιχες τιμές του λαμπάντε 5ο είναι 2,25-2,30 €/κιλό προέλευσης Λέσβου και 2,20 €/κιλό από Κέρκυρα.

Μεταξύ ενημέρωσης, παραπλάνησης και αιδήμονος σιωπής

Κάποια «μέσα ενημέρωσης» προτρέπουν τον κόσμο του ελαιόλαδου να «χαμογελάσει ελεύθερα για τις τιμές στο ελαιόλαδο», όταν τα ίδια τα ΜΜΕ πριν λίγους μήνες, έβλεπαν το ελαιόλαδο να «χτίζουν βάση στα 3,30 €» και προέβλεπαν «ανάκαμψη τιμών». Μάλιστα, προχωρούν σε διαπιστώσεις του είδους «οι παραγωγοί πρέπει να κρατήσουν το προϊόν τους για 3 κυρίως λόγους».

Αν θυμηθούμε και παλαιότερες ανάλογης σοβαρότητας εκτιμήσεις (π.χ. για εκτοξεύσεις στα 5 €/κιλό), τότε όχι μόνο «το πολλάκις εξαρτείν ουκ ανδρός σοφού», αλλά και η υπόθεση μπορεί να λάβει διάσταση αστικών ευθυνών, που θα αναζητήσουν όσοι έκαναν και κάνουν το σφάλμα να ακολουθούν αυτού του είδους τις διαπιστώσεις και συμβουλές.

Από την πλευρά του olivenews.gr και της ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑΣ η ενημέρωση όχι μόνο βασίστηκε από τον Νοέμβριο 2015 σε ακριβέστατες προβλέψεις, αλλά και ήταν πολύ πολύ προσεκτική όταν στις 31/5/2016 γράφαμε για το δύσκολο δίλλημα που σήμερα βρίσκονται όσοι κρατάνε λάδια στις αποθήκες τους.

Εντυπωσιακή αλλά συνήθης είναι η αιδήμων σιωπή τόσων θεσμικών φορέων, τόσων «φίλων» του ελαιόλαδου, που, αφήνουν να καλλιεργείται αυτό το κλίμα της αναμπουμπούλας και των λύκων που … χαμογελούν.

Τα σημερινά ρίσκα και οι κίνδυνοι της 2016/17

Πράγματι, επειδή υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα αρκετά αποθέματα, και μάλιστα αγορασμένα σε υψηλότερες τιμές λόγω (υπερ)αισιοδοξίας για περαιτέρω άνοδο των τιμών, τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα, οπότε ισχύουν όσα ακριβώς γράφαμε ( βλ. Σε κλοιό πιέσεων η αγορά ελαιολάδου)

Καθοριστικές θα αποδειχθούν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις από τη νέα χρονιά 2016/17. Πάντως μέχρι τώρα, η Ισπανία προβάλλει υποψηφιότητα για μια ακόμη πολύ καλή εσοδεία, ενώ πυκνώνουν οι φόβοι για την ελληνική παραγωγή. Σύντομα θα επανέλθουμε.