Καταγγελίες για περικοπές μέχρι και 5% στις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών

955871557d8b49844dfbf5b07151cdb0_XL


Πολλοί παραγωγοί θα βρεθούν προ εκπλήξεων!

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για οριζόντιες περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και ποσοστό 5%, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από το 2015.

Την αποκάλυψη της υπόθεσης έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) Γιώργος Τζωρτζάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΑγροΤύπο είπε, «το θέμα αποκαλύφτηκε στην διάρκεια ενεργοποίησης δικαιωμάτων στα γραφεία της ΕΑΣ Ηρακλείου, όταν ένας παραγωγός που έπαιρνε οριακά την βασική ενίσχυση, έχοντας μόλις καλύψει το πλαφόν των 250 ευρώ. Ο συγκεκριμένος παραγωγός πληρώθηκε 251 ευρώ το 2016 αλλά όταν θέλησε να κάνει την δήλωση του 2017 είδε ότι δεν υπήρχαν δικαιώματα. Σε επικοινωνία που είχε η ΕΑΣ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύφθηκε ότι από φέτος εφαρμόζεται μείωση της τάξης 2% για την χρηματοδότηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και επιπλέον ένα 3% για ενίσχυση του εθνικού αποθέματος. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την ενίσχυση του εθνικού αποθέματος είναι για τους Νέους Αγρότες και την Φόρμα 6 (αφορά την μεταβίβαση των δικαιωμάτων του 2014 που υπάρχουν και δικαστικές αγωγές για τα δικαιώματα που χάθηκαν). Την οριζόντια περικοπή θα την πληρώσουν όλοι και όχι μόνο οι μικροί καλλιεργητές των 250 ευρώ. Θα μπορούσαν όμως να έβαζαν ένα «πλαφόν» τα 1.200 ευρώ και να μην υπάρξουν περικοπές σε όλους τους παραγωγούς. Εγώ ρωτώ την ηγεσία του ΥπΑΑΤ που αναφέρει η νέα ΚΑΠ ότι μπορεί να γίνουν πρόσθετες περικοπές στις ενισχύσεις των αγροτών». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ καταγγέλλει πληροφορίες, που ο ίδιος έχει, ότι οι περικοπές θα εφαρμοστούν αναδρομικά από το 2015 και μετά κάτι που δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι θα κληθούν οι παραγωγοί των 250 ευρώ επιδοτήσεων να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που θα αναλογούν στα παρακρατηθέντα ποσά.

Μείωση στα οριστικά δικαιώματα είδε και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο gargalainoionline είπε πως κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης δικαιωμάτων στα γραφεία της Ένωσης είδε το ποσό που δικαιούται να είναι μειωμένο παραπάνω από 300 ευρώ! Τόνισε πως πρόκειται για ένα ακόμη χαράτσι, ενώ επεσήμανε και αυτός με την σειρά του το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί που έπαιρναν λίγο πάνω από 250 ευρώ, οι οποίοι φαίνεται να χάνουν τα δικαιώματα!

Ερώτηση στη Βουλή
Για το θέμα αυτό έχει τεθεί ερώτηση στην βουλή από τον Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η νέα Κυβερνητική απόφαση για περικοπή ύψους 5% στις επιδοτήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2015, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, αφού ουσιαστικά αφήνει εκτός επιδοτήσεων ένα μεγάλο μέρος μικροκαλλιεργητών, οι οποίοι ελάμβαναν επιδότηση κοντά στο κατώτερο όριο των 250 Ευρώ, με συνέπεια μετά την περικοπή του 5% να μην δικαιούνται επιδότηση. Με την αναδρομική εφαρμογή της  ρύθμισης, απειλούνται ακόμη με επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδοτήσεις που ελάμβαναν οι μικροκαλλιεργητές τα τελευταία 3 χρόνια.

Επειδή σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος κάνει λόγο για παλινωδίες και εμπαιγμό από πλευράς της Κυβέρνησης, αφού από τους υφιστάμενους πόρους επιχειρεί να αναδιανείμει τις επιδοτήσεις και να καλύψει τα λάθη και τις παραλείψεις της και επειδή η πολιτεία άμεσα οφείλει να διευθετήσει το θέμα της φόρμας 6.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
– Προτίθεστε να επανεξετάσετε την συγκεκριμένη απόφαση σας για την περικοπή 5% και μάλιστα αναδρομικά στις επιδοτήσεις;
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να μην χάσουν οι μικροκαλλιεργητές τις επιδοτήσεις τους;
– Με ποιο τρόπο θα λύσετε το θέμα της φόρμας 6, χωρίς να στρέφεται την μια κατηγορία αγροτών έναντι της άλλης;».

 • MsFilaretos

  Βλέπω ότι γίνεται μεγάλη φασαρία για την προστασία των μικροπαραγωγών που κινούνται στις παρυφές των 250€ με ιστορικά δικαιώματα. Δεν γίνεται όμως το ίδιο και δεν διαμαρτύρεται κανείς για την απώλεια δικαιωμάτων που χορηγήθηκαν για πρώτη φορά το 2015. Αφορά μια μερίδα μικροπαραγωγών με δηλωθείσες εκμεταλλεύσεις μέχρι 19,2 στρέμματα, που δεν κατάφεραν τα δυο προηγούμενα χρόνια να συγκεντρώσουν το ποσό των 250€. Υπενθυμίζω ότι οι παραγωγοί αυτοί βρίσκονταν σε περίοδο σύγκλισης που σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς, μέσα στο χρονικό διάστημα 2015-2019, θα υπερκάλυπταν το κρίσιμο ποσό των 250€.
  Όσοι λοιπόν μπήκαν στην εφαρμογή για τη δήλωση ΟΣΔΕ 2017 βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Το παράθυρο «δικαιώματα» ήταν κενό.
  Το περίεργο είναι ότι ούτε οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που εξυπηρετούν τους πολίτες γνώριζαν το παραπάνω γεγονός.
  Όσοι λοιπόν δεν ενημερώθηκαν την προηγούμενη χρονιά, ώστε να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους, συμπράττοντας με άλλους παραγωγούς, τα έχασαν. Ψάχνοντας το θέμα διαπίστωσα ότι μόνο η Ένωση Σητείας είχε ενημερώσει πέρυσι τους παραγωγούς της. Υπήρχαν και κάποιοι που υποστήριζαν το αντίθετο(Ντίνος Μπλιάτσιος), ότι δηλ. τα δικαιώματα δεν επρόκειτο να χαθούν, γιατί η περίπτωση αφορούσε παραγωγούς που βρίσκονταν στην περίοδο σύγκλισης. Το υπουργείο σε αυτή τη ¨διένεξη¨κράτησε σιγή ιχθύος, είχε τους λόγους του. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η Ένωση Σητείας είχε δίκιο. Το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του καμιά σύγκλιση και εφαρμόζοντας πιστά τον κανονισμό, αφαίρεσε τα δικαιώματα από παραγωγούς που επί χρόνια πάσχιζαν να τα αποκτήσουν. Επιπλέον δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να τους προστατεύσει ενημερώνοντας τους. Αν το θέμα αντιμετωπίζονταν υπεύθυνα θα έπρεπε να αναγράφονται οι περιπτώσεις απώλειας στην πράξη προσδιορισμού από το 2015. Απεναντίας το υπουργείο χορήγησε ΟΡΙΣΤΙΚΑ δικαιώματα, όρος που λειτούργησε παραπλανητικά για τους παραγωγούς. Ακόμη η εμφάνιση των ποσών πάνω στην πράξη προσδιορισμού με προοδευτική αύξηση μέχρι το 2019 ακύρωνε κάθε υπόνοια για απώλεια δικαιωμάτων. Επομένως κάθε καλοπροαίρετος παραγωγός περίμενε στωικά τη χρονιά που θα έπιανε το παραπάνω ποσό για να πιστωθεί στο λογαριασμό του, αλλά δυστυχώς άγνοια δεν επιτρέπεται. Και αυτό το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το υπουργείο. Κράτησε ¨μυστική¨ τη διάταξη του κανονισμού με προφανή σκοπό να πετάξει έξω μια μερίδα ανυποψίαστων μικροπαραγωγών που νόμισαν ότι επειδή τους χορηγήθηκαν δικαιώματα και μάλιστα οριστικά, θα τα διατηρούσαν για πάντα.
  Και μια που μιλάμε για αμέλεια, αβλεψία ή και σκόπιμη ενέργεια του υπουργείου στο να διατηρήσει θολό το τοπίο, δείχνει μεγάλη σπουδή μέσω του ΕΛΓΑ στο να εισπραχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Είναι μεγάλο το μέλημα του παραπάνω οργανισμού στο να ενημερώνει με απανωτά sms για το οφειλόμενο ποσό τους δυστυχείς μη επιδοτούμενους παραγωγούς που τόλμησαν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ. Θα εκτιμούσα βαθύτατα αν και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο. Αλλά μπορούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργήσει έτσι; Αν δει κάποιος εις βάθος και αναλύσει τις προθέσεις του υπουργείου και με βάση την πραγματικότητα συνάγει το συμπέρασμα ότι απώτερος σκοπός είναι η προσέλευση όλο και περισσότερου κόσμου να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ με προφανή στόχο την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΕΛΓΑ τις οποίες οι μικροπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν από την τσέπη τους μια που δεν υπάρχουν ενισχύσεις να κρατηθούν από εκεί και βέβαια να καρπώνονται οι ενώσεις και οι πύλες διεκπεραίωσης τα έξοδα των δηλώσεων.
  Μια άλλη παράμετρος που ενήργησε ενισχυτικά για την απώλεια των δικαιωμάτων είναι η χαμηλή αποτίμηση ανά στρέμμα. Τα 4,4€ για το 2015 και 8,8€ το 2016 στέρησαν τα δικαιώματα σε μικροπαραγωγούς μέχρι 19,2 στρέμματα, αφού δεν κατάφεραν για δυο συνεχόμενα έτη να πιάσουν το πολυπόθητο ποσό των 250€. Έτσι εμφανίζεται το παράδοξο παλαιός παραγωγός με ιστορικά δικαιώματα και με δηλωθείσα έκταση 4 στρεμμάτων να εισπράττει ενισχύσεις, ενώ συνάδελφος του που πήρε για πρώτη φορά δικαιώματα το 2015 με 19 στρέμματα να μένει εκτός.
  Τελειώνοντας αυτό που μένει σαν επίγευση για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο των αγροτικών ενισχύσεων είναι ότι παντού βασιλεύει η καχυποψία και η ανισότητα. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι μεγάλα και κανείς όσο ψηλά και αν ίσταται δεν μπορεί να τα υπερκεράσει.
  ΥΓ: Ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε επερώτηση στη βουλή για να προστατέψει αυτούς τους μικροπαραγωγούς των 250€, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων επιδοτούνται για τα προϊόντα που παράγουν για ιδία κατανάλωση. Τα ψηφαλάκια σε αυτή την περίπτωση είναι πολλά. Δεν έκανε το ίδιο σε επιστολή που του απέστειλα ως παραγωγός με 18 στρέμματα, όπου του ανακοίνωνα ότι το 2017 θα υπερκάλυπτα το παραπάνω ποσό των 250€. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε αξία έχει και το τελευταίο ευρώ, πόσο μάλλον τα 250.