Καύσωνες και φωτιές απειλούν την ισπανική παραγωγή

fotiaispania


Με πληροφορίες από: eldiario.es, agroinformacion.com, elmundo.es

Σκηνές χάους και καταστροφής εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς στην Huelva στη Νότια Ισπανία, ενώ η χώρα ζει μια από τις πιο θερμές και άνυδρες περιόδους των τελευταίων χρόνων.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ στην περιοχή Moguer της επαρχίας Huelva και χάρη στην εκτεταμένη ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους (οι οποίοι έφτασαν τα 70χλμ/ώρα) εξαπλωνόταν με ταχύτητα που έφτανε τα 5χλμ/ώρα. Οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Η εξαιτίας της φωτιάς 2.000 άτομα περίπου έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ για μερικές ώρες έμεινε κλειστή και η εθνική οδός Α494 (με αποτέλεσμα οι 50.000 κάτοικοι και τουρίστες της ευρύτερης περιοχής να βρεθούν χωρίς έξοδο διαφυγής), ενώ απειλείται και ο εθνικός δρυμός της Doñana. Στη μάχη κατά της φωτιάς έχουν ριχτεί πάνω από 550 πυροσβέστες και 21 αεροπλάνα.

Εκτεταμένη ξηρασία και ερημοποίηση
Η Ισπανία είναι από τις χώρες που δέχονται ισχυρό πλήγμα από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των θερμοκρασιών. Σύμφωνα με την Μετεωρωλογική Υπηρεσία της χώρας, η περασμένη άνοιξη ήταν η πιο θερμή από το 1965 (με 1,7ºC πάνω από το μέσο όρο). Επίσης, επρόκειτο και για την πιο άνυδρη άνοιξη, με 25% λιγότερες βροχές. Η ξηρασία γίνεται ακόμα πιο έντονη εξαιτίας της κατανάλωσης νερού για τις ανάγκες της γεωργίας, καθώς η Ισπανία κάθε χρόνο «πίνει» το 1/3 των υδατικών της αποθεμάτων.

Ανησυχία στον κλάδο
Πρόσφατα, τις ανησυχίες τους για την εκτεταμένη λειψυδρία και τις επιπτώσεις της στην αγροτική παραγωγή είχαν εκφράσει και οι αγροτικές οργανώσεις της χώρας. Ήδη οι εκτιμήσεις για τη σοδειά είναι ότι αυτή θα κυμανθεί σε περσινά επιπέδα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο πτώσης. Έτσι, τα τελικά στοιχεία των αρμόδιων φορέων της Ισπανίας για την ελαιοκομική χρονιά αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.