Μπέρδεμα στο ΟΣΔΕ για τους κληρονόμους χωρίς διαθήκη

 

3A3DAC7AF7C24E2204EA2B945AF6E555


Πακέτο ερωτήσεων προς τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων συγκέντρωσαν τα στελέχη της Γαία Επιχειρείν, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με επικεφαλής Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών της Κρήτης.

Στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 13 Μαΐου στο Ηράκλειο, οι υπεύθυνοι των συνεταιριστικών οργανώσεων για το ΟΣΔΕ βρήκαν την ευκαιρία να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και να ζητήσουν διευκρινήσεις σχετικά με τις μεταβιβάσεις, όπως προβλέπονται από την πρόσφατη εγκύκλιο. Και τα στελέχη της Γαία Επιχειρείν συγκέντρωσαν τις ερωτήσεις για να τις καταθέσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως σχολίαζαν υπεύθυνοι των συνεταιριστικών οργανώσεων, δεν υπάρχει προς το παρόν ενιαία αντιμετώπιση για σημαντικά θέματα και ο καθένας δίνει τη δική του εξήγηση. Για παράδειγμα, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι για να γίνει μεταβίβαση, χρειάζεται ο δικαιούχος που μεταβιβάζει να κατέχει τα δικαιώματα τουλάχιστον από το 2013 και να έχει πληρωθεί για αυτά το 2014.

Υπάρχουν όμως χιλιάδες περιπτώσεις που δεν ισχύει η μία ή η άλλη προϋπόθεση, όπως να υπάρχουν ενοικιαστήρια που ίσχυαν το 2013, αλλά έληξαν το 2014. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, οι δικαιούχοι χάνουν τα δικαιώματα; Και αν ναι, πού αυτά πηγαίνουν; Μεγάλο μπέρδεμα φαίνεται να υπάρχει και στις κληρονομιές, για παράδειγμα όταν δεν υπάρχουν διαθήκες ή όταν οι κληρονόμοι έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους πώς θα μοιραστούν τη γη και κατά συνέπεια τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτή.

Όλοι ελπίζουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι απορίες θα έχουν λυθεί και έτσι θα προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων που τουλάχιστον τυπικά λήγει στις 2 Ιουνίου.

Συζήτηση έγινε και για τα βοσκοτόπια, με τους αρμόδιους των συνεταιριστικών οργανώσεων να ανησυχούν καθώς δεν υπάρχουν όπως λένε διαχειριστικά σχέδια και τοπογραφικά, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται αρκετά θέματα με τις δασικές υπηρεσίες.