Οι δήμοι ζητούν την περιουσία των ανενεργών συνεταιρισμών

synetairismoi_0


Την παραχώρηση κατά κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών στους οικείους δήμους ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σε κάθε τοπική κοινότητα υπάρχει αγροτικός συνεταιρισμός με έντονη δραστηριότητα στο παρελθόν. Κάποιοι εξ αυτών ασκούσαν αγροτική πίστη μέσω της Αγροτικής Τράπεζας. Κάθε συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει διαχρονικά ακίνητη περιουσία, η οποία αποτελείται από αποθήκες, οικόπεδα, σιλό, γεφυροπλάστιγγες, clark, αποθεματικά στις τράπεζες κ.λπ.

Τα διοικητικά τους συμβούλια, ενεργά ή μη, κλήθηκαν με το Ν. 4384/2016, να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν ζωντανό το συνεταιρισμό τους, αν θα τον εκκαθαρίσουν ή αν θα συγχωνευτούν σε μεγαλύτερα σχήματα.

Ωστόσο σήμερα παραμένει θολό το τοπίο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας των ανενεργών συνεταιρισμών, ενώ παράλληλα οι δήμοι έχουν απολέσει έσοδα από δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται νέος νόμος που θα καθορίσει και θα ρυθμίσει τα παραπάνω θέματα, η ΚΕΔΕ ζητά να προβλεφθεί η παραχώρηση κατά κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών συνεταιρισμών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών- δημοτών, διότι διαφορετικά, λόγω της εγκατάλειψής τους θα καταστραφούν.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι δήμοι θα πρέπει να προβούν στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσουν τα διαφυγόντα έσοδα από τέλη – δικαιώματα.

Πηγή: eleftheria.gr