Οι Ιταλοί ανεβάζουν τις τιμές στην Ισπανία

 

elaiolado.660


Ακόμη μια εβδομάδα πέρασε που η τιμή του ισπανικού ελαιολάδου ανεβαίνει, κι αυτή τη φορά εξαιτίας της ζήτησης από πλευράς Ιταλίας, που λόγω των καιρικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η Έλλάδα, έχει στραφεί σε άλλη προμηθεύτρια για να καλύψει την αγορά της.

Συγκεκριμένα,  στην αγορά της Κόρδοβα, η άνοδος  του λαμπάντε  έριξε τις υπόλοιπες κατηγορίες, ενώ υπάρχει μικρή διαθέσιμη ποσότητα. Η ζήτηση καλύπτεται σε σύντομο διάστημα και σε λογική τιμή. Από την άλλη πλευρά, στη Χαέν, την περασμένη εβδομάδα, πολλοί Ιταλοί αγοραστές κατέφθασαν προκαλώντας αύξηση τιμών, οι πωλήσεις όμως είναι αραιές και μικρών ποσοτήτων, κάτι που δημιουργεί αβεβαιότητα τόσο στον παραγωγό, όσο και στον τυποποιητή.

Την Γρανάδα επισκέφθηκαν επίσης οι Ιταλοί, φέρνοντας μαζί τους και την ανάλογη αύξηση τιμών, αλλά παρόλα αυτά, το προϊόν είναι λίγο και οι συναλλαγές περιορισμένες. Στη Σεβίλλη, δύσκολα να βρεθεί λαμπάντε καθώς διοχτεύεται καθημερινά, ενώ στη Λα Ριόχα, η τιμές διατηρούνται, με παραγωγή και ποιότητα στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η Ιταλία σημειώνει τις υψηλότερες τιμές  της τελευταίας δεκαετίας

Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών οι τιμές προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης ελαιολάδων διατηρούν ανοδική τάση, ενώ την εβδομάδα 10-16 Νοεμβρίου οι τιμές έφτασαν στην ανώτερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας, ήτοι 6,79 ευρώ/κιλό. Η αύξηση αυτή πιθανόν οφείλεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας περί χαμηλής εσοδείας.
Μετά από μια ελαφριά πτώση στα μέσα του Δεκέμβρη, τελικά η τελευταία εβδομάδα έκλεισε με τιμή για τα συμβατικά 5,55 ευρώ/κιλό (+109% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).