Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες καρπουζιού από το χαλάζι

 

xalazi-3


Το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η σφοδρή χαλαζόπτωση της Τρίτης αποκάλυψε το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας, φέρνοντας ακόμα περισσότερη απογοήτευση και απόγνωση στους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Ρουπακίου. Στην «πρώτη γραμμή» της καταστροφής είναι η καλλιέργεια του καρπουζιού που από το Σαββατοκύριακο και μετά οι παραγωγοί θα άρχιζαν να κόβουν το πρώτο «χέρι». Πλέον, δεν υπάρχει ούτε ένα καρπούζι στην ευρύτερη περιοχή του Ρουπακίου που να είναι «μαστιγωμένο» από το χαλάζι, γεγονός που τα καθιστά μη εμπορεύσιμα! Και όλα αυτά, τη στιγμή που στην περιοχή έχουν καλλιεργηθεί χιλιάδες στρέμματα καρπούζι με το κόστος να φτάνει και να ξεπερνά 700 ευρώ το στρέμμα!

Νωρίς χθες το πρωί, στην περιοχή του Ρουπακίου, βρέθηκε η Επόπτρια του ΕΛΓΑ Πάτρας κα Αναστασία Πανταζοπούλου, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία σε διάφορες καλλιέργειες που βρέθηκαν στο καταστροφικό πέρασμα του χαλαζιού. Η κα Πανταζοπούλου προέτρεψε όλους τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά να κάνουν αίτηση στους κατά τόπους ανταποκριτές του Οργανισμού, ενώ δεσμεύτηκε ότι από αύριο, Παρασκευή, θα αρχίσουν οι αυτοψίες από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί, ζήτησαν δίκαια πορίσματα και άμεση ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ και τα αρμόδια όργανα του Κράτους για την αποζημίωσή τους, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Εκτός από την καλλιέργεια του καρπουζιού, σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί όσες καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας υπήρχαν στην περιοχή, οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα σιτηρά, τα κηπευτικά, τα αμπέλια, οι ελιές και γενικότερα όλες οι καλλιέργειες και οι δενδροκαλλιέργειες της περιοχής.

Ο δήμος Πηνειού έχει προχωρήσει ήδη από χθες σε επίσημη αναγγελία στον ΕΛΓΑ για καταστροφές από σφοδρή βροχή και χαλαζόπτωση, καλώντας όλους τους πληγέντες παραγωγούς να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή αίτησης, προκειμένου από αύριο να ξεκινήσουν οι αυτοψίες από τους γεωπόνους του οργανισμού.

 

Στάθης Πουλιάσης

 

patrisnews.com