Παλιά συµβόλαια σηκώνουν το τελευταίο έξτρα παρθένο

21A8929F825433740BFF2C92D9AA6C9B


Πέριξ των 4,40 ευρώ κινούνται οι τιµές για το εναποµείναν περσινό έξτρα παρθένο, τάση που αποδίδεται στην ανάγκη των εµπόρων να καλύψουν συµβόλαια που έχουν συνάψει, ενόσω έχουν ξεµείνει από προϊόν. Την Πέµπτη 21 Σεπτεµβρίου, στην τελευταία δηµοπρασία για φέτος από τον ΑΣ Μολάων η εταιρεία Χελιώτης ΑΕ αγόρασε 65 τόνους περσινό ελαιόλαδο µε 4,37 ευρώ το κιλό, τιµή που έχει να κάνει µε το πρότυπο ιχνηλασιµότητας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Πάτο έπιασαν τα αποθέµατα έξτρα παρθένου, λίγες ηµέρες πριν ξεκινήσει η φετινή ελαιοσυγκοµιδή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασµό µε το deal του ΑΣ Αγίων Αποστόλων για πώληση του πρώτου Αγουρέλαιου στην τιµή των 4,60 ευρώ, αναµφισβήτητα αναµένεται να δώσει µεγάλη δυναµική στις τιµές του φρέσκου ελαιολάδου. Τον τόνο δίνει εδώ ο νοµός Λακωνίας, όπου σύµφωνα µε πληροφορίες την περασµένη Τρίτη 19 Σεπτεµβρίου, σε δηµοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκέας, το περσινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πουλήθηκε στην τιµή των 4,26 ευρώ το κιλό.

Αγοραστές των δυο συνολικά βυτίων ποσότητας 54 τόνων έξτρα παρθένου εσοδείας 2016-2017 ήταν οι Ιταλοί της Alta Marena, µιας οικογενειακής επιχείρησης, µε έδρα το Λιβόρνο που «ψωνίζει» χρόνια από την Ελλάδα, ελαιόλαδο. Λίγες ηµέρες νωρίτερα, υπενθυµίζεται, είχε προηγηθεί µια ακόµα δηµοπρασία, αυτή την φορά από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Μολάων-Πακίων. Η τιµή που εξασφάλισε ο Συνεταιρισµός από την εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, ήταν εξαιρετικά υψηλή και πιο συγκεκριµένα 4,28 ευρώ το κιλό για περσινό ελαιόλαδο, συνολικής ποσότητας 70 τόνων.

Αυτή ήταν η πρώτη τιµή δηµοπρασίας, µετά το φετινό καλοκαίρι, που αφορά ποσότητες έξτρα παρθένου λακωνικού προϊόντος, δεδοµένο που αν µη τι άλλο δείχνει κι ένα στίγµα για τη νέα ελαιοκοµική περίοδο 2017-2018, που έρχεται. Σηµειώνεται ότι µέσα στον Αύγουστο η τιµή έξτρα παρθένου στη Λακωνία, σύµφωνα µε τον ΑΣ Μολάων κυµάνθηκε µεταξύ 4,15 και 4,22 ευρώ. Όσον αφορά τη νέα σοδειά, οι πληροφορίες δίνουν για τη Λακωνία, ικανοποιητική από άποψη όγκου παραγωγή, αλλά όχι αντίστοιχη της µεγάλης ανθοφορίας των δέντρων.

Εξάλλου, µε τιµές άνω των 4 ευρώ σε όλες σχεδόν τις ελαιοκοµικές ζώνες «βγήκε» το καλοκαίρι, ως αποτέλεσµα της εσωτερικής ζήτησης για καλό προϊόν, αλλά και των προβλέψεων για µια ελλειµµατική νέα σεζόν λόγω ξηρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου. Το δικό τους ρόλο στην διαµόρφωση των τιµών παίζουν και οι ζηµιές από τις χαλαζοπτώσεις και τις ανεµοθύελλες που έπληξαν ελαιοπαραγωγικές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως η Αιτ/νία, η Ηλεία και η Αχαΐα, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, των Ιόνιων και της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριµένα τώρα και µε βάση το ρεπορτάζ, από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, ακόµα και σε περιοχές, όπως ο νοµός Μεσσηνίας, όπου κινούνταν σαφώς χαµηλότερα όλους τους προηγούµενους µήνες απαρχής σεζόν, οι τιµές παραγωγού για το ποιοτικό ελαιόλαδο (0,3 βαθµούς) ξεπέρασαν εντός του καλοκαιριού και τα 4 ευρώ το κιλό, τάση που διατηρείται καθ’ όλη την διάρκεια του Σεπτεµβρίου.

Στην περιοχή των Γαργαλιάνων, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός «Ελαιώνας», που παρεµβαίνει στην αγορά, συγκεντρώνοντας ελαιόλαδο, εξασφαλίζε τον Ιούλιο, µια τιµή στα 4,10 ευρώ το κιλό. Σε χορό αυξήσεων µπήκε καθυστερηµένα εξάλλου και η Λέσβος, µε τις τιµές να «σκαρφαλώνουν» στα 3,75 ευρώ το κιλό, για πρώτη φορά, από την έναρξη της εφετινής περιόδου, τον Ιούλιο, ενώ ο νοµός Λακωνίας διατήρησε άνετα την καθιερωµένη «πρωτοκαθεδρία» του.

Ακούγεται ότι μεγαλέμπορος προσφέρει 4,40 ευρώ το κιλό
Μεγάλη δυναµική διατηρεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στην περιοχή της Κρήτης, µε ανώτερη τιµή παραγωγού, αυτή την στιγµή τα 4,20 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν πληροφορίες, που δεν έχουν ωστόσο ακόµα επιβεβαιωθεί, ότι µεγαλέµπορος του νησιού, προσφέρει 4,40 ευρώ στον παραγωγό, γιατί έχει ανάγκες και συµβόλαια να καλύψει στο εξωτερικό, αλλά έχει ξεµείνει πλέον από προϊόν. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης «οι ποσότητες που έχουν αποµείνει είναι ελάχιστες», ωστόσο προέβλεψε ότι φέτος η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική και υπολόγισε πως η τιµή εκκίνησης του ελαιολάδου θα είναι πάνω από 3,50 ευρώ.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι µέσες τιµές στην συγκεκριµένη ζώνη αφορούν τιµές από 3,60 έως 3,80 ευρώ το κιλό, σύµφωνα µε στοιχεία που επικαλείται στην ιστοσελίδα του ο Σύνδεσµος Ελαιοκοµικών ∆ήµων Κρήτης.
Κάθε προηγούµενη τιµή ξεπέρασε τέλος, το παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυµπος» φτάνοντας τα 5,43 ευρώ το κιλό, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση της οµάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωµένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισµού Κάτω Αγιάννη Πιερίας.
Υπενθυµίζεται ότι η τιµή διάθεσης του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου «Θεϊκό Όλυµπος» είχε ξεκινήσει στα 4,56 ευρώ το κιλό, για πολύ λίγη ποσότητα. Όµως, η περισσότερη ποσότητα (90%) του ελαιόλαδου της οµάδας πουλήθηκε στις 5,43 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

agronews.gr