Παράθυρο εξαίρεσης από την περικοπή σύνταξης για συνταξιούχους μικροκαλλιεργητές

 

agrotisa-syntaxiouhos-696x466


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το «πέναλτυ» του 60% συνταξιούχοι άλλων- πλην ΟΓΑ- ταμείων που καλλιεργούν αποκλειστικά για τις προσωπικές τους ανάγκες και δεν έχουν εισόδημα από την αγροτική τους αυτή δραστηριότητα άφησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι «όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 12-05-2016 και έχουν αγροτική γη δεν έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη. Όλοι οι αγρότες που θα συνταξιοδοτούνται μέχρι 31-12-2024 επίσης δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη ούτε εισφορές επί των εισοδημάτων που θα έχουν από τη δραστηριότητα αυτή».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «όσοι συνταξιοδοτούνται από 13-05-2016, προερχόμενοι από άλλα ταμεία, θα έχουν περικοπή στη σύνταξη και υποχρέωση καταβολής εισφορών εάν έχουν εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, πλην των περιπτώσεων όπως μικροκαλλιεργητών οι οποίοι καλλιεργούν για τις προσωπικές τους ανάγκες και δεν εμφανίζουν εισόδημα από τη δραστηριότητα αυτή και τις περιπτώσεις μίσθωσης αγροτικής γης ή καλλιέργειας».

Ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε την έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα αποσαφηνίζονται όλες οι παραπάνω περιπτώσεις.

(Με πληροφορίες από taxheaven.gr)