Παραγωγή ελαιολάδου και τεχνολογία θέλει να παντρέψει ο Olive Challenge

3425BAB3F6A327DC445F69B066E196E0


Στην δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων μέσω της ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών στο ελαιόλαδο, την ελιά και τα υπόλοιπα προϊόντα του κλάδου στοχεύει ο πρώτος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για τον Ελαιοκομικό τομέα, με την κωδική ονομασία «Olive Challenge» της «Φίλαιος».

Προτάσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, το χρονικό διάστημα από τις 15 Νοεμβρίου 2017 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018.
Λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό, ο οποίος χωρίζεται σε τρεις φάσεις παρουσίασε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος».

Γιώργος Οικονόμου: Ιδέες από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας και όχι μόνον

Κάλεσμα συμμετοχής στον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας απηύθηνε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου σε μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα από τον ελαιοκομικό τομέα, αλλά και νομικά πρόσωπα. Όπως είπε «μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρηματικά σχήματα, ανεξάρτητες ομάδες, χωρίς κανένα περιορισμό».

Επιλέξιμες θα κριθούν, πρόσθεσε ο ταμίας της Λέσχης «Φίλαιος» ιδέες που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία και θα έχουν την δυνατότητα εφαρμογής στην πράξη, αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικό.

Οι ιδέες πρέπει να είναι βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, ενώ μπορούν να προέλθουν από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίες, έως την ελαιοποίηση, την τυποποίηση, τη διακίνηση, την διανομή τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ, τις στρατηγικές προώθησης, τις εξαγωγές κ.λπ.

Στους βασικούς στόχους του διαγωνισμού, που μεταξύ άλλων φιλοδοξεί γιατί όχι να δώσει έναυσμα σε επενδυτές να «ρίξουν κεφάλαια» στον κλάδο αναφέρθηκαν με ομιλίες τους ο πρόεδρος της Λέσχης Βαγγέλης Διβάρης και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου, ως ακολούθως:

-Η δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων από την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και -εφαρμογών για το ελαιόλαδο, την ελιά και τα άλλα ελαιοκομικά προϊόντα

-Η ανάπτυξη ενός ενδιάμεσου κρίκου της οικονομίας που θα συνδέει την παραγωγή ελαιολάδου και ελιάς με τεχνολογικές εξελίξεις και τάσεις της αγοράς

-Η αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα

-Η δημιουργία ευκαιριών για την αξιοποίηση της έρευνας στην παραγωγή

-Η διάδοση και ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης επιχειρηματικότητας

-Η ενίσχυση του brand του ελαιολάδου και της ελιάς

-Η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελαιολάδου και της επικράτειας ελιάς

-Η ανάπτυξη συνεργειών και ενδοκλαδικής συνεργασίας.

Πέτρος Κόκκαλης: Χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, μεταξύ των οποίων και το μέλος της Λέσχης «Φίλαιος» Πέτρος Κόκκαλης από την ΜΚΟ ΓΗ, η οποία στηρίζει το εγχείρημα «δέκτες θα γίνονται πρότυπες παραγωγικές ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, ιδέες για βελτίωση και εξέλιξη του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας, τυποποίησης προώθησης, διακίνησης, διανομής, προστασίας περιβάλλοντος, στρατηγικές μάρκετινγκ κ.ά.».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Κόκκαλη «υπάρχει ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στην χώρα μας, με έμφαση εκτός από το οικονομικό κέρδος και στο περιβαλλοντικό».

«Ο τομέας της θάλασσας μοιάζει με το ελαιόλαδο. Είναι στον πολιτισμό μας και έχουν παγκόσμια εμβέλεια. Ο ελαιοκομικός τομέας είναι στο DNA των Ελλήνων και πρέπει να προσπαθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας να συνδράμουμε στον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του ελαιοκομικού τομέα “Olive Challenge”», τόνισε παράλληλα το μέλος της Φίλαιος, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Γη και συνιδρυτής της Αειφορία, η οποία, όπως πρόσθεσε, «λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων τα τελευταία επτά χρόνια.

Σημειωτέον ότι στον διαγωνισμό, η υποβολή προτάσεων στον οποίο εκκινεί στις 15 Νοεμβρίου, μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, οργανωμένες ή ανεξάρτητες ομάδες άνω των 18 ετών.

Τα στάδια του διαγωνισμού έχουν ως εξής:

-Υποβολή φακέλων από τις 15 Νοεμβρίου 2017 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018

-Αξιολόγηση των προτάσεων από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2018

-Demo Day την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

-Το στάδιο της επώασης θα διαρκέσει από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2018

-H τελετή βράβευσης και η απονομή διακρίσεων θα γίνει σε επίσημη τελετή, παρουσία των βραβευόμενων συμμετεχόντων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επίσημων προσκεκλημένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των διοργανωτών έχει ως εξής:

Την διοργάνωση του πρώτου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, OLIVECHALLENGE, για τον ελαιοκομικό τομέα, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, παρουσία Μελών του Δ.Σ. της Λέσχης και Μελών του AdvisoryCommittee του Διαγωνισμού.

Ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Βαγγέλης Διβάρης επεσήμανε πως κύριος στόχος του Διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η Πρωτοβουλία OLIVECHALLENGE, τόνισε, σχεδιάσθηκε με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων, στη σύνδεση της παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς με τις τεχνολογικές εξελίξεις, στην αύξηση θέσεων εργασίας, στη διάδοση και ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον τομέα, στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελαιολάδου & της επιτραπέζιας ελιάς και στην ανάπτυξη συνεργειών και ενδοτομεακής συνεργασίας. Ο κος Διβάρης αναφέρθηκε επίσης στην 19χρονη πορεία της Λέσχης, τις δράσεις και τη διαρκή παρουσία της στην ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα.

Ο Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, ιδρυτικό Μέλος και Μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης, Γιώργος Οικονόμου παρουσίασε τη θεματολογία των ιδεών/προτάσεων, οι οποίες επεσήμανε ότι είναι σημαντικό, να έχουν επιχειρηματική στόχευση. Μεταξύ των θεμάτων, στα οποία είναι ελεύθεροι να κινηθούν οι διαγωνιζόμενοι, είπε ο κος Οικονόμου, περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

  • Η χρήση νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα
  • Η χρήση νέων υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον
  • Η ενσωμάτωση πράσινων τεχνολογιών
  • Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις διαδικασίες καλλιέργειας, ελαιοποίησης, τυποποίησης και διακίνησης των ελαιοκομικών προϊόντων
  • Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε μία ή περισσότερες φάσεις της διαδικασίας παραγωγής και εμπορίας των ελαιοκομικών προϊόντων
  • Τα συστήματα ολικής διαχείρισης αποβλήτων
  • Τα συστήματα αξιοποίησης των αποβλήτων
  • Μέθοδοι εντοπισμού και ελέγχου φορτίων
  • Η εισαγωγή λογισμικού ευέλικτου και φιλικού προς το χρήστη
  • Η διαδικασία παραγωγής καινοτόμων τελικών προϊόντων για το ράφι

«Στην διοργάνωση ενός ακέραιου και επιτυχημένου Διαγωνισμού», πρόσθεσε ο κος Οικονόμου, «έχουμε την υποστήριξη υπουργείων, Ανώτατων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Περιφερειών και φορέων. Εξίσου σημαντική αναμένουμε ότι θα είναι και η ανταπόκριση χορηγών και χορηγών επικοινωνίας. Στις συνέργειες όλων μας, τόνισε, εμπιστευόμαστε την επιτυχία του διαγωνισμού.»

Το μέλος του Δ.Σ. της ΦΙΛΑΙΟΣ Λάζαρος Κιωκάκης αναφέρθηκε στους 4 πυλώνες του Διαγωνισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

o   Το διαγωνιστικό μέρος

o   Την επώαση (incubation) των επιχειρηματικών ομάδων

o   Τις εκδηλώσεις και δράσεις δικτύωσης των startups, και εν δυνάμει startups, επιχειρήσεων με την αγορά, την ερευνητική κοινότητα και την κοινωνία

o   Τη διερεύνηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης

Aναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα συμμετοχής στο Διαγωνισμό, καθώς και στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει την κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό 15/11/2017-15/2/2018, την DEMODAY στις 11/3/2018, την επώαση 1/4/2018-30/10/2018 και την OLIVECHALLENGEAWARDSCEREMONY την 1ηΝοεμβρίου 2018, εκδήλωση η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη του δεύτερου διαγωνισμού.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο συνιδρυτής της Οργάνωσης ΓΗ και της Aephoria και μέλος του AdvisoryCommitteeτου ΔιαγωνισμούΠέτρος Κόκκαλης, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις την Πρωτοβουλία OliveChallenge. «Με τις γνώσεις και την εμπειρία μας από την αντίστοιχη Πρωτοβουλία BlueGrowth για την θαλάσσια ανάπτυξη θα υποστηρίξουμε», τόνισε, «το Διαγωνισμό. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες που αφορούν την ελιά και τη θάλασσα, έχουν πολλά κοινά, την εθνική και πολιτισμική σημασία και παράλληλα την παγκόσμια εμβέλεια. Οι επιχειρήσεις που θα προκύψουν από τον Διαγωνισμό», ανέφερε, «θα έχουν όχι απλά οικονομική στόχευση, αλλά παράλληλα κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.»

Οι εκπρόσωποι της ΦΙΛΑΙΟΣ ευχαρίστησαν επίσης τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Γραφείου για την διοργάνωση της Συνέντευξης Τύπου, καθώς και για την συμμετοχή του ιδίου στο AdvisoryCommittee. Ο κος Αντωνακόπουλος, επεσήμανε ότι η Καινοτομία αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η συμμετοχή μου στο AdvisoryCommittee με τιμά και θα συμμετάσχω σε κάθε προσπάθεια που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Ελαιοκομικού Τομέα και των νεοφυών επιχειρήσεων».

Στον Διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ομάδες, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.olivechallenge.org η οποία θα «ανοίξει» για το κοινό στις 15 Νοεμβρίου 2017, θα αναρτηθούν: ο κανονισμός του διαγωνισμού, η αίτηση υποβολής πρότασης, τα μέλη της AdvisoryCommittee, οι χορηγοί και οι χορηγοί επικοινωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ, στο τηλέφωνο 2103238315.