Πηγές του ΣΕΟ λένε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται τελικά να καταργήσει τον ΕΦΚ στο κρασί

 

seo_logo_4


«Ψέμα, απρέπεια και ανοησία» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί. Η πληροφορία αυτή είναι ανεπίσημη και προέρχεται από πηγή του ΣΕΟ, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε σχετικά, εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση:

«Σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου είχαμε χαιρετίσει την εκπεφρασμένη πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Δημοσίως είχαν παραδεχθεί ότι όχι μόνο τα έσοδα ήταν κατά πολύ μικρότερα των αναμενομένων, αλλά και ότι συνεπεία του Φόρου το λαθρεμπόριο του οίνου έφτασε στα ύψη. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Κυβέρνηση έδειξε προς στιγμή να αναγνωρίζει την πραγματικότητα, την οποία ο Σύνδεσμος από πολύ νωρίς είχε προβλέψει.

Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση τελικά αναιρεί την πρόθεσή της να πάρει πίσω τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί εμπαίζοντας για ακόμη μία φορά τις εκατοντάδες επιχειρήσεις και τους χιλιάδες επαγγελματίες που πλήττονται από το μέτρο και εμμένοντας σε ατελέσφορα μέτρα.

Τα σχόλια περιττεύουν, όπως το ψέμα, η απρέπεια και η ανοησία!»

Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου όχι μόνο δεν απέφερε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα για τα κρατικά ταμεία, αλλά οδήγησε και στην εκτίναξη του παραεμπορίου δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στον κλάδο του κρασιού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κρατικά ταμεία χάνουν έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο διακίνησης χωρίς παραστατικά, το οποίο βέβαια πλήττει τους νόμιμους οινοπαραγωγούς και οινοποιούς.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΣΕΟ, αντιμετωπίζουν τα μικρά οινοποιεία, καθώς αδυνατούν να προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ όπως απαιτείται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προετοιμάζεται η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εφόσον δε σύμφωνα με στοιχεία ο φόρος που επιβλήθηκε το 2016 δεν απέφερε τα προσδοκώμενα έσοδα. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν μόνο 14 εκατ. ευρώ, όταν είχαν προϋπολογιστεί έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον επιβολή του ειδικού φόρου. Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα είχε ενημερώσει τους θεσμούς για την πρόθεσή του να καταργήσει τον φόρο λόγω της χαμηλής δημοσιονομικής του απόδοσης και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.