Προειδοποίηση από την Κομισιόν κατά της Ελλάδας για το μοντέλο εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από αγρότες

dsc_0644


Τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις, που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζει η νομοθετική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, με βάση την οποία οι Έλληνες αγρότες μπορούν να εξαγοράσουν με χαμηλότερο αντίτιμο από αυτό που ισχύει στην αγορά τις δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν τα προηγούμενα χρόνια ως καλλιεργήσιμες και έχουν πάψει να είναι δάση.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν μπήκε η συγκεκριμένη διάταξη, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Agricola» της «Καθημερινής» της 25ης Ιουνίου, με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας (DG AGRI) της Κομισιόν, που απευθύνεται στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. με τίτλο «Σχέδιο δασικής νομοθεσίας».

Στο δημοσίευμα των Νίκου Φιλιππίδη και Προκόπη Χατζηνικολάου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στον «αέρα» βρίσκεται η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τη δυνατότητα εξαγοράς σε προνομιακές τιμές από αγρότες καταπατημένων εκτάσεων, χαρακτηρισμένων ως δασικών, προκειμένου να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν που αποκαλύπτει το «Α».

Στην επιστολή, που απειλεί να «τινάξει» στον αέρα τη διαδικασία εξαγοράς δασικών εκτάσεων, που είχαν εκχερσωθεί, αναφέρεται ότι «βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα μέτρα αυτά περιέχουν στοιχείο κρατικής ενίσχυσης, η οποία δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί βάσει των εφαρμοστέων κανόνων των κρατικών ενισχύσεων».