Π. Λαφαζάνης: Είμαστε αντίθετοι με τα μέτρα κατά της Ρωσίας

 

apeaches


Είμαστε κατά του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό έχουμε και ιστορικούς δεσμούς θα έλεγα». Άμεση όμως ήταν η απάντηση από τις Βρυξέλλες, αφού σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τη διαφοροποίηση της Αθήνας στην ανακοίνωση της ΕΕ για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε πως στόχος δεν είναι να κατεδαφιστούν αυτά που έχουν γίνει, αλλά να επιτευχθεί μια συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του «θέλουμε οι οικονομικές μας σχέσεις να είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές οικονομικές σχέσεις οι οποίες να κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Για αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό έχουμε και ιστορικούς δεσμούς θα έλεγα. Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες να έχουμε κείμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ψυχροπολεμικού χαρακτήρα κατά της Ρωσίας, κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, χωρίς την έγκριση της χώρας μας.
Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως είναι αδιανόητο να υπάρχουν αποφάσεις στις οποίες είτε δεν μας ρωτάνε είτε μας αγνοούν. Και εμείς διαφωνούμε και θα το τονίσουμε και τις επόμενες μέρες, με τη συνέχιση και επέκταση αυτής της πολιτικής των κυρώσεων στη Ρωσία».

Στο μεταξύ με μηνύματα υπέρ της ανάγκης συμβιβασμών με την Ε.Ε. φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης (29/1/2015) με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν μπορείς από τη μια να ζητείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη στη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη να εγκαταλείπεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στην αρνητική στάση της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Ο κ. Σουλτς με δηλώσεις του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα είπε: «Και θα του διαμηνύσω ότι μονομερείς προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική δεν θα τον βοηθήσουν».
Είχε προηγηθεί η αντίδραση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος με αφορμή τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι την Τρίτη δημοσιοποιήθηκε η δήλωση της Ε.Ε. για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να δοθεί η συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του: «λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί μαζί μας».