Σε θέση μάχης οι αγρότες για τη φορολόγηση των επιδοτήσεων

 

trakter_dyo_1


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους αγρότες η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία θα φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ. Όπως τονίζουν, η κυβέρνηση έως και πριν λίγες μέρες δεσμευόταν διά στόματος Βαλαβάνη και αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ότι δεν θα υπάρξει καμία φορολόγηση για αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.

Ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας, σχετικά με τη φορολόγηση στις επιδοτήσεις των αγροτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποσχέθηκε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους. Αντί γι’ αυτό, φορολογούν για πρώτη φορά τις επιδοτήσεις των αγροτών σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Άλλη μια προεκλογική δέσμευση προς τους αγρότες του κ. Τσίπρα πήγε στα σκουπίδια.»
Γιώργος Ανέστης

Με αφορμή στην απόφαση του υπουργείου οικονομικών να θεσπίσει αφορολόγητο 12.000 ευρώ στις κοινοτικές ενισχύσεις ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΙΧΜΕΑΣ, Γιώργος Ανέστης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να προωθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με σκοπό βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάταση της Εθνικής οικονομίας και σε καμία περίπτωση τη φορολόγηση των επιδοτήσεων. Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα προβούν στην ψήφιση της σχετικής τροπολογίας αλλά αντίθετα θα προωθηθεί η ψήφιση μίας νέας, που θα ξεδιαλύνει την πολυνομία που υπάρχει για να ξεκαθαρίσει το θέμα άπαξ διαπαντός.

Οι ενισχύσεις που δίδονται στους αγρότες από την Ε.Ε. δεν είναι φορολογητέο εισόδημα και αυτό προβλέπεται από το νόμο 4172 άρθρο 21.

Οι Κοινοτικές ενισχύσεις δίδονται από την Ε.Ε. αγρότες:

  • Για να είναι τα προϊόντα ανταγωνιστικά και οι τιμές τους χαμηλές προς το καταναλωτικό κοινό.
  • Για την προστασία του περιβάλλοντος από τους αγρότες.
  • Ως δίχτυ ασφαλείας από τους κραδασμούς της αγοράς ώστε να υπάρχει επάρκεια και αυτάρκεια των αγαθών στις αγορές της Ευρώπης.

Στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, το 20% των εκμεταλλεύσεων που παράγουν το 80% των αγροτικών προϊόντων, είναι αυτές οι εκμεταλλεύσεις που χαρακτηρίζονται βιώσιμες ανταγωνιστικές ή μη βιώσιμες ανταγωνιστικές. Αν λοιπόν φορολογηθούν, τότε αυτόματα αυτές οι εκμεταλλεύσεις θα καταστούν οριακά βιώσιμες ή μη βιώσιμες».

Κλείνοντας ο Γιώργος Ανέστης υποστήριξε με νόημα ότι: «Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την τελευταία 5ετία, καθώς μέσω της φορολόγησής του, τα έσοδα του Κράτους από τα 181 εκατ. ευρώ που ήταν προ κρίσης, αυξήθηκαν κατά 150% και άγγιξαν τα 450 εκατ. ευρώ ενώ υπέστησαν μείωση των εισροών στο εισόδημά τους, κατά 1,5 δισ. ευρώ».

Γιάννης Παναγής

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Σερρών, Γιάννης Παναγής, εξηγεί ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πολύ μικρό ποσοστό αγροτών τελικά θα φορολογηθεί, δεν είναι σωστά. Αφορούν μόνο τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, ενώ θα φορολογηθεί το σύνολο των αγροτικών ενισχύσεων που λαμβάνει ένας αγρότης και από αγροτικά προγράμματα, επισημαίνει. Ο κ. Παναγής ανέφερε ότι «πρέπει να φορολογηθούν τα έσοδα από την αγροτική παραγωγή και όχι οι ενισχύσεις που δίνονται για να είναι βιώσιμη μια καλλιέργεια» και προσέθεσε ότι οι αγρότες είναι ήδη προετοιμασμένοι για κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.