Σε κίνδυνο λόγω κλιματικής αλλαγής η «κιβωτός» των σπόρων στη Νορβηγία

se-kindino-logw-klimatikis-allagis-h-kivwtos-twn-sporwn-sti-norvigia-696x435


Το 2008, στο νησί Spitsbergen της Νορβηγίας, δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων. Σήμερα, η αποθήκη της περιέχει πάνω από 930.000 διαφορετικά δείγματα, που αντιστοιχούν σε έναν τεράστιο αριθμό καλλιεργειών, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν να βρεθούν στους αγρούς.

Η ιδιότυπη «κιβωτός» σχεδιάστηκε ως απόρθητη βαθιά κατάψυξη, με σκοπό να προστατεύει τους πιο πολύτιμους σπόρους του κόσμου από οποιαδήποτε παγκόσμια καταστροφή και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ανθρωπότητας όσον αφορά την προμήθεια τροφίμων.

Η σπουδαία αυτή κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Ο διαιωνισμός των σπόρων παραπέμπει ξεκάθαρα στη διαιώνιση της ζωής και του πλανήτη. Πάνω από όλα, όμως, είναι μία έμμεση παραδοχή των κινδύνων που θέτει το ανθρώπινο είδος για τη βιωσιμότητα όλων των παραπάνω.

Δυστυχώς, τα τελευταία νέα για την «κιβωτό» είναι ανησυχητικά. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η κρυψώνα της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων, η οποία βρίσκεται θαμμένη σε ένα βουνό στον Αρκτικό Κύκλο, πλημμύρισε από νερό που εισέβαλε ορμητικά στο σημείο τοποθέτησής της. Αιτία του απροόπτου αυτού είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς οι υψηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες έλιωσαν μεγάλο όγκο πάγων.

Πιο συγκεκριμένα, οι αυξημένες θερμοκρασίες στην Αρκτική το 2016, στο τέλος του πιο ζεστού έτους όλων των εποχών, οδήγησαν σε τήξη των πάγων και βροχή, τη στιγμή που φυσιολογικά θα έπρεπε να πέφτει μόνο ελαφρύ χιόνι. «Ήταν μια εξέλιξη που δεν είχαμε στα πλάνα μας» δήλωσε στέλεχος της νορβηγικής κυβέρνησης, η οποία έχει υπό την ιδιοκτησία της την «κιβωτό». Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η βλαβερή για το περιβάλλον ανθρώπινη δραστηριότητα, προϊόν της οποίας είναι η κλιματική αλλαγή, μπορεί να υπονομεύσει ακόμα και τα διορατικότερα εγχειρήματα.

Φαίνεται, πάντως, ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και οι σπόροι έχουν παραμείνει ανέπαφοι, στην απαιτούμενη θερμοκρασία αποθήκευσης (-18°C). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονται συσκευασμένοι σε ανθεκτικές αδιάβροχες τσάντες, αλλά και στο ότι η πλημμύρα δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι το εσωτερικό της αποθήκης, αλλά μόνο έως την είσοδο.