Σε συναγερμό η Ανδαλουσία για Xylella

χυλλελα


Πηγή: olimerca.com

Το Περιφερειακό Υπουργείο Γεωργίας της Ανδαλουσίας καλεί σε συνάντηση της Επιτροπής Φυτοπροστασίας για να αναλυθεί η κατάσταση μετά το πρώτο κρούσμα της Xylella fastidiosa στη νομαρχία της Valencia. Μετά την αποκάλυψη του συγκεκριμένου κρούσματος, η Ανδαλουσία θα εντείνει τους ελέγχους, προκειμένου να εγγυηθεί πως δε θα χτυπηθεί η περιοχή.

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν πως βρίσκονται στη διάθεση του κεντρικού Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, δεδομένου ότι το θέμα της Xylella έχει εθνικής εμβέλειας σημασία. Μέχρι στιγμής η Ανδαλουσία είναι χαρακτηρισμένη «καθαρή» περιοχή, δεδομένου ότι δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα του βακτηρίου.

Το πλάνο δράσης εναντίον του βακτηρίου περιλαμβάνει σχέδια πρόληψης, εποπτείας και -σε περίπτωση που χρειαστεί- εξάλειψης, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση και διάδοση της Xylella fastidiosa στο έδαφος της Ανδαλουσίας. Από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουν λάβει χώρα περισσότερες από 166 δράσεις, που σημαίνει ότι ελέγχθηκαν πάνω από 1.250 δείγματα από ευαίσθητο φυτικό περιεχόμενο, τα οποία και βρέθηκαν αρνητικά.