Στα ίχνη κυκλώματος που εισάγει αιγοπρόβειο γάλα για την παρασκευή ελληνικής φέτας, βρίσκονται οι αρχές

vytioforo_megalo


Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη της ΕΡΤ Ηπείρου για τη δράση κυκλώματος ελληνοποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος από τη Βαλκανική. Το γάλα αυτό διανέμεται σε μεταποιητικές επιχειρήσεις για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων υπονομεύοντας τη διεθνή κατοχύρωση της φέτας αλλά και νοθεύοντας τον ανταγωνισμό με συνέπεια τη μείωση των τιμών παραγωγού. Ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές προς τους παραγωγούς για μείωση των ήδη συμφωνημένων τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές βρίσκονται στα ίχνη του κυκλώματος και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις ενώ από την πλευρά της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταγγέλλει την απουσία κρατικών ελέγχων γύρω από το γάλα με κίνδυνο καταστροφής ολόκληρου του κλάδου.

Στις 25 Μαΐου, η ΕΡΤ Ηπείρου δημοσίευσε το παρακάτω ρεπορτάζ, με τίτλο «Καταγγελίες για ελληνική φέτα με εισαγόμενο γάλα»:

«Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές μειώνουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και υπονομεύουν την κατοχύρωση της φέτας ως ΠΟΠ δηλώνει ο γραμματέας της Ένωσης Κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζήμας. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηπείρου ο κ. Τζήμας τονίζει ότι κάποιες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν πρόθεση μείωσης στις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς και καλεί την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα καθώς υπάρχουν καταγγελίες για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος από χώρες των Βαλκανίων που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων «ελληνικής ταυτότητας». Γεγονός που όπως αναφέρει αποτελεί κερδοσκοπία σε βάρος των κτηνοτρόφων και παραπλάνηση του καταναλωτή.»

Πηγή: Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, ΕΡΤ Ηπείρου