Στα Γιάννενα την Παρασκευή θα γίνει άλλη μία συγκέντρωση με στόχο να ιδρυθεί η Διεπαγγελματική Φέτας

real_greek_feta_0


Με πρωτοβουλία του ΣΕΒΓΑΠ, συγκαλείται την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 13.00 στα Ιωάννινα συγκέντρωση με ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων, με σκοπό την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Η πλευρά των βιομηχανιών γάλακτος (ΣΕΒΓΑΠ) ευελπιστεί ότι θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παραγωγών-κτηνοτρόφων έτσι ώστε να υπογραφεί το καταστατικό ίδρυσης και να ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ των συμβαλόμενων μερών, με απώτερο στόχο την προστασία της φέτας.

Βέβαια, όπως έχει αναδείξει με ρεπορτάζ το Agro24, η πλευρά των κτηνοτρόφων φαίνεται διασπασμένη μεταξύ των δύο πανελληνίων οργανώσεων (ΠΕΚ και ΣΕΚ). Ταυτόχρονα, η οργάνωση που έχει στην πραγματικότητα τα περισσότερα φυσικά μέλη και είναι η πιο αντιπροσωπευτική για τον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος, η Ομποσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τηρεί ακόμα ίσες αποστάσεις, χωρίς να έχει αποσαφηνίσει με ποιον τρόπο και αν θα συμμετάσχει στις διεργασίες ίδρυσης μίας διεππαγελματικής.

Σε παλιότερες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος είχε δώσει μία περιγραφή των προτεραιοτήτων της νέας οργάνωσης:

«Η πρώτη μέριμνα της Διεπαγγελματικής είναι κατ’ αρχήν όσα μέλη έχουν έρθει να συμφωνήσουν στους κανόνες παραγωγής φέτας. Το πως θα είναι η φέτα θα έχει ήδη προσδιορισθεί από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό και δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από ότι προβλέπει η φέτα. Επομένως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παράγει κανείς διαφορετικά.

Δεύτερον πρέπει αυτό που συμφωνήθηκε να αστυνομευθεί σε όλη την επικράτεια όχι μόνο την Ελληνική αλλά και στο Εξωτερικό γι’ αυτό πρέπει να γίνεται με πολύ συγκεντρωτικό τρόπο και σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να γίνονται προσφυγές και δεν πρέπει να μένουμε εμείς παρατηρητές για να αφομοιώνουν και να χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι παραγωγοί λευκού τυριού.

Τρίτον και πολύ σημαντικό θα έλεγα είναι το κομμάτι της προώθησης, είναι το επίπεδο που χρειαζόμαστε πολύ σημαντική δράση ώστε το προϊόν αυτό όχι μόνο να γίνει γνωστό γιατί είναι γνωστό αλλά να καταλάβει ο Ευρωπαίος ή ο Παγκόσμιος καταναλωτής ότι πρώτον είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο λευκό τυρί υπάρχει στον κόσμο και δεύτερον ότι έχει αποκτήσει πραγματικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μεράκι, ιστορία όχι μόνον παραδοσιακά του τρόπου παραγωγής αλλά ακόμα και την σύσταση του.»