Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη οι πρώτες 100.000 δόσεις των εμβολίων κατά του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων

 

pyretos-630x400


Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – οι πρώτες 100.000 δόσεις των εμβολίων κατά του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες χρήσης τους. «Με την εγκύκλιο αυτή οι κτηνοτρόφοι, οι υπηρεσίες, οι κτηνίατροι και τα φαρμακεία θα έχουν πλήρη ενημέρωση», μας αναφέρουν στελέχη των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ. Στην συνέχεια θα ξεκινήσουν και οι παραγγελίες οπότε και θα καταγραφεί το ενδιαφέρων των κτηνοτρόφων που επιθυμούν να προβούν σε αυτό τον εθελοντικό εμβολιασμό.

Τα έξοδα αγοράς του εμβολίου θα βαρύνουν τους κτηνοτρόφους (το κόστος θα ανέρχεται στα 1 – 1,2 ευρώ) ενώ το Υπουργείο θα επωμιστεί τα έξοδα πληρωμής των κτηνιάτρων εκτροφής που θα πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς.

Όσον αφορά τα εμβόλια το ΥπΑΑΤ κάνει γνωστό ότι επιτράπηκε συγκεκριμένα η εισαγωγή των εξής εμβολίων:

α. BLUEVAC 4

β. ZULVAC 4

γ. BTVPUR Alsap 4

Το εμβόλιο θα διατίθεται από νόμιμες πηγές διακίνησης (φαρμακαποθήκες, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων) με κτηνιατρική συνταγή.
Ο εμβολιασμός των ζώων θα γίνεται από τους κτηνιάτρους εκτροφής που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Κτηνιάτρων Εκτροφής, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ.