Υλοποίηση προγράμματος διανομής οπωροκηπευτικών σε απόρους

 

apeach


Λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, που ισχύει από πέρσι, έχει εγκριθεί από την ΕΕ ενίσχυση για την τρέχουσα περίοδο συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ, προς αγρότες-παραγωγούς οπωροκηπευτικών της χώρας μας που τα προϊόντα τους λόγω αδυναμίας εξαγωγών μένουν αδιάθετα. Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω ενός προγράμματος δωρεάν διανομής οπωροκηπευτικών σε άπορους και πληγέντες από την οικονομική κρίση συμπολίτες μας. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εξέδωσε στις 17 Αυγούστου ανακοίνωση, με την οποία αποσαφηνίζει ορισμένα κρίσιμα θέματα σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος αυτού τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των παραγωγών και των εμπλεκόμενων φορέων έχουν εξαρχής ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες. Στην ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

Ως προς τους ωφελουμένους παραγωγούς:

 1. Πρόσβαση στην δωρεάν διανομή των προϊόντων θα έχουν με αναλογικότητα, ΟΛΕΣ οι ενδιαφερόμενες Οργανώσεις Παραγωγών και μεμονωμένοι αγρότες, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς «εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα». Αυτό επιτάσσει η λογική και η δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τις πρακτικές του «όποιος προλάβει πρώτος». Για το λόγο αυτό καθορίζεται η δυνατότητα εβδομαδιαίας επανεξέτασης εκ μέρους του Υπουργείου των διαθέσιμων προς απόσυρση ποσοτήτων προϊόντων.
 2. Για να αποφευχθούν αδικίες αλλά και «σκιές» που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των επιτόπιων ελέγχων πριν την αναχώρηση των φορτίων και θα γίνονται για πρώτη φορά οριζόντιοι επιτόπιοι έλεγχοι πριν από την παραλαβή των προϊόντων από τους δικαιούχους.
 3. Θα ορθολογικοποιηθούν τα ποσοστά συμμετοχής του νωπού προϊόντος προς μεταποίηση και θα βρεθούν οι βέλτιστες σχέσεις. Επίσης θα εξεταστεί η διάθεση λοιπών μεταποιημένων προϊόντων ( πχ μαρμελάδες) σε κρίσιμες περιπτώσεις.
 4. Θα ενημερωθούν αντικειμενικά όλες οι μονάδες μεταποίησης των προϊόντων, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αποκλεισμών.

Ως προς τους τελικούς αποδέκτες – δικαιούχους:

 1.  Η διανομή των προϊόντων γίνεται για πρώτη φoρά με την εποπτεία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Αν. Υπουργού Θεανώς Φωτίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων (ΤΕΒΑ-FEAD), με την εμπλοκή των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών των Περιφερειών.
 2. Πρόσβαση στην παραλαβή των προϊόντων θα έχουν όσοι πραγματικά τα έχουν ανάγκη, με βάση κυρίως οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι με αμφιλεγόμενες οριζόντιες κατηγοριοποιήσεις. Κατά προτεραιότητα:
 • οι δικαιούχοι κάρτας σίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης
 • τα κοινωνικά παντοπωλεία
 • οι ωφελούμενοι του «Ε.Π επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ/FEAD)»
 • τα δημόσια σχολεία
 • οι παιδικές κατασκηνώσεις
 • τα συσσίτια των κοινωνικών συμπράξεων

«Δεν θα αφήσουμε να εμφανιστούν φαινόμενα του παρελθόντος. Διασφαλίζουμε τη δίκαιη διανομή και τους στόχους του προγράμματος. Αυτό είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους, για δικούς τους λόγους, μιλούν για εμπόδια και αποκλεισμούς» δήλωσε σχετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου