2,4 εκ. τόνοι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου

 

eleolado


Τα προσωρινά ακόμη στοιχεία της 4ης Μαίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΙΟС) ανεβάζουν την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου στους 2,4 εκατ. τόνους για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2014/15.

Ο εκτελεστικός διευθυντής, Jean Louis Barjol, χαρακτήρισε μικρή την παραγωγή της Ισπανίας και Ιταλίας, παρόλα αυτά διατηρείται παγκόσμια ισορροπία εξαιτίας της παραγωγής της Ελλάδας και Τυνησίας αλλά εκτιμά ότι τα αποθέματα είναι περιορισμένα.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την αύξηση των τιμών  παραγωγού, έχοντας ξεπεράσει τα 3 ευρώ/κιλό, ωστόσο, κατά την άποψη του Barjol, η ανοδική αυτή τάση δεν μειώνει την κατανάλωση και ως εκ τούτου υπερασπίζεται την ισορροπία των τιμών που θα ωφελήσει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 2.366.400 τόνους, από τους οποίους οι 800.000 και λίγο παραπάνω προέρχονται από την Ισπανία, που σε σύγκριση όμως με την περασμένη περίοδο είναι μειωμένη, αφού είχε καταγράψει 1,8 εκατ. τόνους, την καλύτερη σοδειά στην ιστορία της.

Επίσης, φαίνεται ότι οι εισαγωγές έφτασαν τους 826.000, οι εξαγωγές τους 792.500 και η κατανάλωση ξεπέρασε τους 2.802.000 τόνους ελαιολάδου.