Ένα μητροπολίτης, πραγματικός φίλαθλος, στις κερκίδες της Τούμπας

 

paok.mitropolitis


Όταν τον Σεπτέμβριο του 2001 οι Βετεράνοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, πλάι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την υποδοχή τους στη μεγάλη αρχιερατική αίθουσα, έστεκε μια μειλίχια ιερατική μορφή, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, ο Μοσχονησίων Απόστολος.

Με βλέμμα εκστατικό και αναγνωρίζοντας έναν προς έναν όλους τους φημισμένους άσους του βορειοελλαδικού συλλόγου, άρχισε να τους απευθύνει τον λόγο. «Εσείς είστε ο κ. Κούδας. Σας έχω μέσα στην καρδιά μου από την εποχή της δράσης σας» είχε πει, απευθυνόμενος στον «Μεγαλέξανδρο» του μακεδονικού ποδοσφαίρου . «Εσείς είστε ο κ. Μπέλλης. Σας ενθυμούμε καλώς για το δυνατό αμυντικό σας παιχνίδι. Εσείς είστε ο κ. Ορφανός, που κάποτε μας φύγατε για τον Ολυμπιακό, αλλά παραμένετε στις καρδιές μας» συνέχισε, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους.

Έκπληκτοι, οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ διερωτήθηκαν πώς ήταν δυνατόν ένας άνθρωπος της Εκκλησίας και, μάλιστα, σε βαθμό υψηλό, να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, που ενδεχομένως οι απλοί φίλαθλοι να είχαν σχεδόν λησμονήσει με το πέρασμα των χρόνων. Τότε, ο σεβάσμιος ηγούμενος, τούς εξήγησε: «Κατά την τριετία 1972-75, όταν ήμουν σπουδαστής της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, η σταθερή διέξοδός μου ήταν η κερκίδα της Τούμπας. Τότε απολάμβανα την παρουσία ποδοσφαιριστών με αξία και αυτές τις μορφές δεν θα μπορούσα να τις ξεχάσω. Και σήμερα χαίρομαι πάρα πολύ, που έχω μπροστά μου τους ήρωες των φοιτητικών μου χρόνων πού ήλθαν εδώ στο Πατριαρχείο».

Έκτοτε, πέρασαν δώδεκα χρόνια και στο μεταξύ ο ηγούμενος της μονής Αγίας Τριάδος στη Χάλκη Απόστολος ενθρονίστηκε ως Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, Υπέρτιμος καί Έξαρχος Βοσπόρου Θρακικού καί Κυανέων. Αυτό έγινε στις 29 Αυγούστου 2011 αλλά δεν άλλαξε τον χαρακτήρα και τις συμπάθειες του ΠΑΟΚτσή μητροπολίτη, που παραμένει ένας αγνός φίλος του Δικεφάλου της Θεσσαλονίκης, σε σημείο μάλιστα να παρακολουθήσει από τις κερκίδες της Τούμπας, τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟ.

Τον συναντήσαμε πριν επιστρέψει στην έδρα του και το ποίμνιό του και ρωτήσαμε το εύλογο: «Πώς τα αυξημένα καθήκοντα του, τού επιτρέπουν να παρακολουθεί ποδόσφαιρο και πώς συνέβη να ταυτιστεί με τον ΠΑΟΚ»; Μας απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Οταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, το 1972 οι φίλοι και συμφοιτητές μου στη Θεσσαλονίκη μου είπαν πως ο ΠΑΟΚ τους συγκινεί και δεδομένου πως ήταν μια ομάδα με καταβολές από την Κωνσταντινούπολη, έχοντας μάλιστα σαν έμβλημα τον βυζαντινό δικέφαλο αετό, τους ακολούθησα στο γήπεδο και ομολογώ πως ενθουσιάστηκα. Οι δικές μου καταβολές ξεκινούν από την Καππαδοκία και είμαι γεννημένος στον Γαλατά της Πόλης, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που τον σεβόμεθα και αυτόν τον σεβασμό τον ανταποδίδει στον αγωνιστικό χώρο».