Ελάφρυνση βαρών ζητούν τα σωματεία από την ΕΠΣΜ- Προβληματισμοί και ημερομηνίες για τη νέα σεζόν

866536174026b37b526196f7edade317_XL


Με βασικό χαρακτηριστικό τη μικρή προσέλευση εκπροσώπων των σωματείων και, κυρίως, τη διάσταση απόψεων σε πολλά θέματα, με τις όποιες μικροεντάσεις την «ακολούθησαν», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (5/7), στα γραφεία του Αθλητικού Κέντρου της ΕΠΣΜ στον Κορδία, η ενημερωτική συνάντηση του ΔΣ της ΕΠΣΜ με εκπροσώπους ομάδων του νομού η οποία είχε ως επίκεντρο την ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων σχετικά με τον προγραμματισμό των Πρωταθλημάτων της νέας Ποδοσφαιρικής περιόδου.

Το «παρών» έδωσαν σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Λεωνίδας Οικονομίδης με τους Άγγελο Γεωργόπουλο, Ηλία Αλεξανδρόπουλο, Νίκο Λιόγα, Νίκο Ρούτση, Βασίλη Πολίτη, Γιώργο Χριστόπουλο και Αντώνη Τουρλομούση που, ωστόσο, δεν αποτέλεσε μέλος του πάνελ δημιουργώντας τα αντίστοιχα ερωτηματικά, ενώ απουσίαζαν οι Διονύσης Ψαλλίδας, Βασίλης Σπηλιώτης και Σωτήρης Μιχαλόπουλος.

Από τη πλευρά των σωματείων είδαμε εκπροσώπους των Παμίσου, Πανθουριακού, Κυπαρισσίας, Ολυμπιακού, Ομόνοιας, Ασπροχώματος, Φαραί, Σπερχογείας, Μιλτιάδη, Απόλλωνα, ΑΕ Μάνης, Πεταλιδίου, Φυτειάς, Ηρακλή, Ερμή, Ικάρου κα ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο Ενωσιακός προπονητής Ηλίας Μαστορέας και οι Νίκος Κοσσάρης, Παναγιώτης Μανωλόπουλος.

Η τοποθέτηση Οικονομίδη για γήπεδα, προκηρύξεις, οφειλές σωματείων, αμοιβές διαιτητών και υποδομές

Αρχικά, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας, Λεωνίδας Οικονομίδης, μετέφερε την ανησυχία του για την αδειοδότηση των γηπέδων, από τις αρχές του 2018 και την ανάγκη βελτίωσης των αγωνιστικών χώρων, κάτι που πρέπει να γίνει από τη πλευρά των Δήμων, ενώ κατόπιν αναφέρθηκε στην ΓΣ της ΕΠΟ και στην «εσωτερική διάσπαση» που υπήρξε μέσω της διαφορετικής άποψης με τον κ. Τουρλοκούση.

Είπε μάλιστα ότι ο αθλητικός νόμος είναι διάτρητος και πως γι αυτό τροποποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ΓΣ. Εν συνεχεία ζήτησε από τα σωματεία να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους στην ΕΠΣΜ, προκειμένου να κάνουν μεταγραφές και να πάρουν μέρος σε πρωτάθλημα και κύπελλο και απάντησε σε όσους ζητούν μείωση των αμοιβών των διαιτητών φέρνοντας παραδείγματα γειτονικών νομών.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα σωματεία, κυρίως της περιφέρειας, ζήτησαν μείωση των αμοιβών διαιτητών αλλά και των παρατηρητών διαιτησίας όμως υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις. Τέλος, μίλησε και για τις προκηρύξεις πρωταθλημάτων και κυπέλλου μεταφέροντας τις σκέψεις της Ένωσης. Κι εδώ είχαμε διαφωνίες κυρίως γύρω από το θεσμό του κυπέλλου αλλά και των ημερομηνιών τέλεσης των αγώνων. Το ίδιο ίσχυσε και στις προτάσεις για τα πρωταθλήματα υποδομών (για αναγκαστική ή μη συμμετοχή στα «μικρά» πρωταθλήματα), την υποχρεωτική χρησιμοποίηση «μικρών» παικτών και γιατρούς.

Οι πιθανές ημερομηνίες πρωταθλημάτων και κυπέλλου

Το κλείσιμο της συνάντησης περιελάμβανε τη γνωστοποίηση του ημερολογιακού πλάνου, που είναι πιθανό να έχει αλλαγές, από τη πλευρά του κ. Οικονομίδη και της Ένωσης.

Η Α κατηγορία θα ξεκινήσει 23-24 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί 13 Μαΐου ενώ υπάρχει σκέψη έναρξης το ίδιο Σαββατοκύριακο και για την Α1 που θα τελειώσει ωστόσο νωρίτερα 2 ή 3 εβδομάδες.

Όσον αφορά το κύπελλο, θα αρχίσει 26-27/8 με δυο αγώνες και θα συνεχιστεί 2-3/9 επίσης με δυο αγώνες. Θα ακολουθήσουν 8 αγώνες 9-10/9 και 8 ματς 16-17/9 για να συνεχιστεί αργότερα με παιχνίδια μονάχα Τετάρτες. Πιθανή ημερομηνία του τελικού η 28η Μαρτίου.

Άνοδος και υποβιβασμός

Ο πρωταθλητής της Α κατηγορίας θα ανέβει απευθείας στη Γ εθνική, χωρίς μπαράζ, όπως τόνισε ο κ. Οικονομίδης, ενώ θα υποβιβαστούν σίγουρα 2 ομάδες. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί εάν υποβιβαστούν από τη Γ εθνική Καλαμάτα ή Πύλος (πχ αν έχουμε έναν υποβιβασμό ομάδας του νομού από τη Γ εθνική τότε από την Α τοπική θα πέσουν 3 ομάδες).

Από την Α1 θα ανέβουν, όπως και να έχει, 3 ομάδες και άλλες τόσες θα υποβιβαστούν ενώ από τη Β κατηγορία θα ανέβουν από 2 ομάδες έως 4 ανάλογα με το τι θα γίνει στη Γ εθνική.

Όσον αφορά τον υποβιβασμό θα πέσει μια ομάδα από κάθε όμιλο. Για τη Γ τοπική το πιθανότερο σενάριο «δείχνει» άνοδο τριών ομάδων.