Κόσμος

Αθώωση γιατρού για τον αποκεφαλισμό εμβρύου σε τοκετό

Μία γιατρός που προκάλεσε τον αποκεφαλισμό ενός βρέφους κατά τη διάρκεια τοκετού, αθωώθηκε από την κατηγορία του δόλου και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της.

Το περιστατικό συνέβη στη Βρετανία και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Ninewells στο Νταντί της Σκωτίας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, η απόφαση αυτή αφορά στη Vaishnavy Vilvanathan Laxman, η οποία λανθασμένα προχώρησε σε φυσιολογικό τοκετό σε μία 30χρονη γυναίκα, που γινόταν για πρώτη φορά μητέρα, και ήταν 25 εβδομάδων έγκυος. Η γιατρός αθωώθηκε για την κατηγορία του δόλου και η ιατρική επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση, αποφάσισε ότι: «Ήταν ένα απλό λάθος κρίσης το οποίο έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Η επιτροπή απεφάνθη ότι «η ορθή πορεία που έπρεπε να ακολουθηθεί» ήταν η καισαρική τομή, καθώς το μωρό ερχόταν ανάποδα (ισχιακή προβολή), με πρόπτωση του ομφάλιου λώρου, χαμηλό σφυγμό και με τον τράχηλο της μήτρας διεσταλμένο κατά 4 εκατοστά.

Το κεφάλι του μωρού παγιδεύτηκε κατά τη διάρκεια της γέννας και χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές για να το απελευθερώσουν, αλλά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας «το κεφάλι του αποκόπηκε από το σώμα του».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή το βρέφος ήταν ήδη νεκρό, είπε η επιτροπή.

Το δικαστήριο από την πλευρά του αθώωσε τη γιατρό για την κατηγορία του δόλου και τόνισε ότι η ικανότητά της να ασκεί την ιατρική δεν έχει υποστεί βλάβη.

Υπογράμμισε ότι η απόφαση να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό πάρθηκε «με αμέλεια και ήταν κατώτερη της περίστασης και των προσδοκιών» αλλά δεν υποδηλώνει δόλο για την πρόκληση βλάβης στο βρέφος.

Η γραπτή απόφαση της επιτροπής αναφέρει: «Το λάθος που το δικαστήριο θεώρησε ως δεδομένο δεν ήταν διαρκές, επίμονο και επαναλαμβανόμενο αλλά απλό σφάλμα κρίσης και εκτίμησης της πολύ δύσκολης αυτής κατάστασης. Το δικαστήριο ικανοποιήθηκε αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της απόπειρας τοκετού του μωρού, η γιατρός πίστευε ότι ενεργούσε προς όφελος αυτού και της μητέρας του και πίστευε πραγματικά ότι το να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό ήταν η καλύτερη λύση δεδομένων των συνθηκών της στιγμής».

Η επιτροπή πρόσθεσε: «Το δικαστήριο εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η γιατρός εκδήλωσε την ειλικρινή και πρέπουσα μεταμέλεια για ό,τι συνέβη και αποδέχθηκε την ευθύνη. Επιπλέον σε κανένα σημείο δεν επέρριψε σε άλλους ευθύνες ή προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δικές της πράξεις».

Αποφασίστηκε η γιατρός να μην λάβει κάποια προειδοποίηση για το περιστατικό και μάλιστα ανακλήθηκε η διαθεσιμότητα που της είχε επιβληθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button