Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Ανδρομονάστηρο: “Άξιζε τον κόπο αυτή η εργώδης προσπάθεια”

 

1b517c4143115f313dd50a44b0b41781_XL


Ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου στα εγκαίνια των έργων που έγιναν στο Ανδρομονάστηρο, το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα των έργων. Μάλιστα κάτοικοι των γύρω χωριών ήταν όχι μόνο ευχαριστημένοι αλλά και συγκινημένοι που αυτό το μνημείο αποδόθηκε αποκατεστημένο στο σύνολό του. Εμφανώς ικανοποιημένη και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, η οποία όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα αξιοποίησης αυτού του σημαντικού μνημείου, η αποκατάσταση του οποίου κόστισε 2.000.000 ευρώ…

ANDROMONASTHRO-ENA.jpgΗ Ευαγγελία Μηλίτση σημείωσε ότι η Υπηρεσία της έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού για την ορθή διαχείριση και την ενδεδειγμένη χρήση του μοναστηριακού συγκροτήματος το οποίο βρίσκεται στο χωριό Πετράλωνα και κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη.
Ειδικότερα η Υπηρεσία της έχει προτείνει τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στους χώρους του παλιού μοναστηριού, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για διάφορες ομάδες πολιτών, τη λειτουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης, τη διοργάνωση φεστιβάλ βυζαντινής μουσικής σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας, τη Μονή Βουλκάνου και το Δήμο Μεσσήνης.
MHLITSH-EVAGGELIA-MHTROPOLITES-05-08-16.jpg
Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά
Τόνισε η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά ότι ευελπιστεί πως η τοπική κοινωνία και γενικότερα οι Μεσσήνιοι θα αγκαλιάσουν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες για την αξιοποίηση του Ανδρομονάστηρου, «ώστε να γίνει γνωστό εντός και εκτός του Νομού και να αποτελέσει κύριο προορισμό των επισκεπτών της Μεσσηνίας».
Κατά τα άλλα, η εκδήλωση των εγκαινίων περιελάμβανε τις συνηθισμένες αναφορές για πολιτικούς που έδωσαν όλο τους το είναι προκειμένου να γίνει το έργο… Στο επίκεντρο μάλιστα αυτών των αναφορών ήταν ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, στον οποίο δόθηκε ο λόγος για να κάνει έναν χαιρετισμό με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Επιπλέον επισημαίνεται το γεγονός της απουσίας των κυβερνητικών βουλευτών της Μεσσηνίας και εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος.
ANDROMONASTHRO-KOSMOS-05-08-16.jpgΗ τελετή του αγιασμού έγινε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, παρουσία του Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) Εμμανουήλ.
Ομιλία έκαναν, εκτός από την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και τον Μητροπολίτη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ενώ χαιρετισμό έκανε και η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που τονίστηκε ότι συνέβαλε καθοριστικά με τη διοικητική της αρτιότητα και τη θετική της διάθεση ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα και να υλοποιηθούν σημαντικά έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία.
ANDROMONASTHRO-MAGIPEIO-05-08-16.jpgΕπάνω στο συγκεκριμένο θέμα η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά τόνισε ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί σειρά σημαντικών έργων στη Μεσσηνία (πρόσφατα εγκαινιάστηκαν τα έργα στο Ανάκτορο του Νέστορος, μετά στην Αγια-Σωτήρα των Χριστιάνων, αύριο εγκαινιάζεται ο σημαντικός ναός της Μεταμόρφωσης στο Νιόκαστρο της Πύλου), τα οποία υπογράμμισε ότι «έχουν αλλάξει πλέον ριζικά το πολιτιστικό τοπίο του Νομού και όλοι όσοι εργαστήκαμε στα έργα αυτά αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι».
TATOULHS-ANDROMONASTHRO-05-08-16.jpgΤα έργα αυτά παρουσιάστηκαν σε ειδικές πινακίδες, στην αυλή του Ανδρομονάστηρου.
Ειδικά για το έργο στο Ανδρομονάστηρο η Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά σημείωσε ότι «ήταν και είναι για εμάς το έργο σταθμός που βάζει νέα πρότυπα στον τρόπο και τις μεθόδους προσέγγισης και αντιμετώπισης ενός μνημειακού συνόλου». Πρόσθεσε ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μοναστηριακά συγκροτήματα του ελλαδικού χώρου, με μια αρχιτεκτονική ιστορία που ξεκινάει από τον 13ο αιώνα και φτάνει μέχρι τον 18ο αιώνα. Και ακριβώς επειδή εγκαταλείφθηκε το 19ο αιώνα έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο χωρίς νεωτερικές προσθήκες. Αυτή η μοναδικότητα ήταν που καθόρισε ένα αυστηρό πλαίσιο στον τρόπο των επεμβάσεων προκειμένου να διασωθούν όλα τα αυθεντικά στοιχεία που διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας».
ANDROMONASTHRO-ARTOI-KOSMOS-05-08-16.jpgΗ διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εκείνη που αγωνίστηκε για να ενταχθούν τα έργα του Ανδρομονάστηρου σε χρηματοδοτικά προγράμματα ήταν η διευθύντρια της πρώην 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευγενία Χαλκιά.
Επίσης, υπογράμμισε τη συμβολή για την άρτια υλοποίηση των έργων των αρχαιολόγων, των μηχανικών, των εργατοτεχνιτών της Υπηρεσίας της, των εξωτερικών συνεργατών κ.ά., σημειώνοντας ότι επί τέσσερα χρόνια είχαν μετατρέψει το Ανδρομονάστηρο σε ένα πολύβουο εργοτάξιο και υπογραμμίζοντας, στο κλείσιμο της ομιλίας της, ότι «άξιζε τον κόπο αυτή η εργώδης προσπάθεια».
TSONHS-GIORGOS-05-08-16.jpg
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης
Μετά τα εγκαίνια έγινε στο ναό του παλιού μοναστηριού, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός.
Στ.Μ.
ANDROMONASTHRO-NAOS-TATOULHS-05-08-16.jpg

MENDONH-LINA-05-08-16.jpg
Η πρώην γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button