Ελλάδα

Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης μίνιμουμ δύο ετών οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί -Τι είπε ο εισαγγελέας

Απερρίφθη χθες, για πέμπτη συνεχή φορά, το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλλει οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί, Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που κρατούνται από την 2α Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Οι δυο νέοι οδηγήθηκαν χθες στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Αγγελος Μητρετώδης κατέθεσε ότι «Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος», ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης τόνισε:  «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προβληματισμό προκαλεί  η αναφορά του Τούρκου εισαγγελέα ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ακόμη ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

Μάλιστα, έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους», παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά κάνει προσπάθειες για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται. Από τη μια, αυτή η εξέλιξη γεννά ελπίδες, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι τα περί άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και τα όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο, στην Τουρκία, είναι σχετικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button