Αγροτικά

Ανώτατο όριο στις επιδοτήσεις τα 60.000 ευρώ ανά αγρότη θα προτείνει η Κομισιόν

Με στόχο να εξοικονομήσει πόρους για τους μικρούς και τους μεσαίους αγρότες και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής θα μειωθεί κατά 5%, με βάση την προταση που κατατέθηκε στις 2 Μαΐου για την περίοδο 2021-2028, η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή ανώτατου ορίου 60.000 ευρώ στις ατομικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι από το 2022, εφόσον περάσει η πρόταση αυτή, δεν θα δίνονται ποσά άνω των 60.000 ευρώ ετησίως σε βασική ενίσχυση και πρασίνισμα. Αντίθετα, το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αποφασίζει για το πώς θα αναδιανείμει στις μικρότερες εκμεταλλεύσεις τα χρήματα που θα εξοικονομεί.

Στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, αμέσως μετά τη δημοσίευση της πρότασης της Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στις 2 Μαΐου, καθησύχασε τους Ευρωπαίους αγρότες. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι μπορεί η συνολική μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ να είναι 5%, σύμφωνα με την πρόταση, αλλά στις άμεσες ενισχύσεις δεν θα είναι πάνω από το 3,9%. Θα υπάρξουν είπε αυξομειώσεις ανάλογα με το ύψος της επιδότησης που λαμβάνουν τώρα οι αγρότες σε κάθε χώρα μέλος, με κερδισμένες τις χώρες της Βαλτικής. Αν και δεν απάντησε πόσο θα μειωθούν τα κονδύλια για τους Έλληνες και Κύπριους αγρότες, παρότι ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο, είναι βέβαιο ότι οι δύο χώρες συμπεριλαμβάνονται στους “χαμένους”, καθώς απολαμβάνουν πολύ υψηλά ποσά ενίσχυσης ανά στρέμμα, μαζί με τη Μάλτα.

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χόγκαν δήλωσε ότι συνολικά 16 κράτη μέλη θα υποστούν μείωση των άμεσων ενισχύσεων κατά 3,1%, σε άλλα έξι θα μειωθεούν ακόμα περισσότερο, ενώ μόλις πέντε θα σημειώσουν πραγματική αύξηση (π.χ. αύξηση σε Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία – 13,6%, 13,2% και 12,3% αντίστοιχα).

Στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Πορτογαλία δεν αναμένεται ιδιαίτερη μείωση, ενώ στη Βουλγαρία θα υπάρξει μείωση μόνο κατά 1%.

Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση (-10%) στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ και στα αγροτικά προγράμματα, αλλά εκεί θα δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να υπερκαλύψουν τις απώλειες με εθνικούς πόρους, πράγμα που δδεν γνωρίζουμε εάν θα είναι σε θέση να το πράξει η Ελλάδα μετά το 2021.

Ο Επίτροπος Χόγκαν παρέθεσε ως παράδειγμα το Βέλγιο, λέγοντας ότι «μιλάμε για 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ στην Ιρλανδία 47 εκατομμύρια ετησίως και την Ισπανία 180 εκατομμύρια το χρόνο».

Αντίθετες οι COPA-COGECA στην πρόταση της Επιτροπής

Οι αγροτικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca δήλωσαν ότι διαφωνούν με οποιεσδήποτε προτάσεις για μείωση των δαπανών της ΚΑΠ στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Τα εισοδήματα των αγροτών είναι ήδη 40% χαμηλότερα από το μέσο όρο των κερδών της ΕΕ σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οι προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό απειλούν όχι μόνο τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και τα τεράστια τμήματα των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, αλλά και την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρόεδρος των οργανώσεων, Joachim Rukwied.

Ωστόσο, οι αγρότες της ΕΕ χαιρέτισαν την πρόταση της Επιτροπής για αύξηση των κονδυλίων για δαπάνες έρευνας και καινοτομίας στη γεωργία και τη βιοοικονομία.

«Εμείς, οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί, είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας», δήλωσαν οι Copa-Cogeca.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας ζητά να μείνει σταθερός ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, «η Επιτροπή μόλις δημοσίευσε τις προτάσεις της για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2028. Για να αντισταθμίσει το Brexit και να χρηματοδοτήσει τις νέες προτεραιότητες, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για μείωση κατά 5% του προϋπολογισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) σε τρέχουσες τιμές. Η Γαλλία δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, δεδομένου ότι η ΚΓΠ δεν είναι μόνο η παλαιότερη και πιο ολοκληρωμένη πολιτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και μια πολιτική που θέτει στρατηγικές προκλήσεις για την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον Stéphane Travert, Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων, μια τέτοια πτώση, δραστική, μαζική και τυφλή, είναι απλά αδιανόητη. Παρουσιάζει έναν πρωτοφανή κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, επηρεάζοντας σοβαρά τα εισοδήματα των αγροτών για τα οποία οι άμεσες ενισχύσεις αποτελούν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας. Η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε μείωση των άμεσων ενισχύσεων για τους αγρότες.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ για την προστασία των γεωργών και προκειμένου να ανταποκριθούν στις κλιματικές αλλαγές και την αστάθεια των παγκόσμιων αγορών, μια ΚΓΠ που θα απελευθερώνει την ανάπτυξη της γεωργίας και τις επιχειρήσεις τροφίμων  και θα τις υποστηρίζει την περιβαλλοντική τους μετάβαση.

Από τώρα και στο εξής, η κυβέρνηση θα αναλύσει σε βάθος αυτές τις προτάσεις, οι οποίες αποτελούν μόνο την αφετηρία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γαλλία δήλωσε ότι ήταν έτοιμη για ένα διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό των είκοσι επτά Κ-Μ , κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις: πολιτικές εκσυγχρονισμού, νέους ιδίους πόρους, υπό όρους  χρήση των ευρωπαϊκών ταμείων αλληλεγγύης και κατάργηση των πολιτικών δημοσιονομικών επιστροφών (rebates).

Ο Στέφαν Τράβερτ τόνισε στις δηλώσεις του: “Θα υπερασπιστώ σταθερά και αμείλικτα έναν προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία. Αν θέλουμε να στηρίξουμε τη μετάβαση της γεωργίας μας προς ένα σύστημα πιο βιώσιμο, πιο ανθεκτικό και καλύτερο, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των καταναλωτών και ευρύτερα των πολιτών, πρέπει να διατηρήσουμε το εισόδημα των αγροτών και έτσι να διατηρήσουμε έναν προϋπολογισμό της ΚΓΠ στο ύψος αυτής της φιλοδοξίας.”

“Έτσι, θα είμαι, μαζί με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πλήρως εμπλεκόμενος στις διαβουλεύσεις στις προσεχείς εβδομάδες και μήνες για την υπεράσπιση ενός υπεύθυνου προϋπολογισμού. Από σήμερα, θα μιλήσω με τους ευρωπαίους ομολόγους μου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τα  κρίσιμα γεωργικά και διατροφικά ζητήματα.”»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button