Οικονομία

Αξιολόγηση: Τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

 

tsakalotosthesmoi1_982007796


Συμφωνία με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο ανακοίνωσε λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ηταν η πιο γρήγορη συμφωνία, αφού έκλεισε σε 5 μόλις μέρες χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Η συμφωνία δεν είχε νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά περιελάμβανε δύσκολα σημεία, όπως η πώληση λιγνιτικων μονάδων της ΔΕΗ, ενώ το κλείσιμό της στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία ικανοποίησε τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών , πάντως,  στάθηκε σε κάποια θετικά στοιχεία, όπως η κατά προτεραιότητα αποζημίωση των εργαζομένων σε περίπτωση χρεωκοπίας μιας επιχείρησης. Συγκεκριμένα, θα αποζημιώνονται με τον βασικό μισθό επί 2,75 για 6 μήνες (σύνολο 9669 ευρώ) και στη συνέχεια θα αποζημιώνονται οι λοιποί πιστωτές, τράπεζες, δημόσιο κτλ.

Ανοιχτό έμεινε ένα σημαντικό για την κυβέρνηση θέμα, το αίτημα για αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά από 1/1/2018. Ο κ, Τσακαλώτος είπε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την εξασφάλισή του, με την έννοια οτι υπάρχουν πόροι από τον προϋπολογισμό που μπορούν να διατεθούν για το σκοπό αυτό. Η εκκρεμότητα θα λήξει ως το τέλος του έτους.

Για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα κατατεθούν νομοσχέδια στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά τα Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν ψηφιστεί όλα ως το Eurogroup  της 22 Ιανουαρίου. Κατά τον κ Τσακαλώτο, εξάλλου, μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Για την συμφωνία εξέδωσαν ανακοίνωση και οι θεσμοί, αναφέροντας ότι αυτή θα παρουσιαστεί στο στο Eurogroup της Δευτέρας , 4 Δεκεμβρίου «Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό».

Ορισμένα βασικά σημεία της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν τα εξής:

Κοινωνικά επιδόματα: Αυξάνεται από τα 40 στα 70 ευρώ το επίδομα για το πρώτο παιδί. Για οικογένεια με δυο παιδιά φτάνει τα 140 ευρώ το μήνα και για τρία τα 280 από 242 σήμερα. Παράλληλα, όμως, αλλάζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια ενώ καταργούνται και τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων.
Ενεργειακά: Θα πωληθούν δύο λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη  μία στη Μελίτη και μία άδεια κατασκευής μονάδας στη Μελίτη. Το market test θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και θα διεξαχθεί από την Κομισιόν. Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και η απόκτηση της διοίκησης και ίσως επιπλέον μετοχών στην Αττική.
Χρηματοπιστωτικά: Θα ψηφιστεί νόμος για  να διώκεται αυτεπάγγελτα η παρεμπόδιση πλειστηριασμών και θα ληφθούν μέτρα για την επαρκή προστασία τους από την αστυνομία.  Θα αυστηροποιηθεί  ο νόμος Κατσέλη  για να αποκλειστούν οι επιτήδειοι που σπεύδουν να κάνουν αίτηση υπαγωγής χωρίς να πληρούν τα κριτήρια , για να κερδίσουν χρόνο. Θα ψηφιστεί νόμος για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, η οποία θα βαθμολογεί το αξιόχρεο των πολιτών με βάση τις οφειλές τους σε τράπεζες και δημόσιο.
Εργασιακά: Θα ψηφιστεί νόμος που θα προβλέπει ότι για την προκήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% συν 1 στα πρωτοβάθμια σωματεία. Επίσης, θα συνταχθεί Κώδικας Εργατικού Δικαίου, όπου θα ενταχθούν όλοι οι σχετικοί  μνημονιακοί νόμοι,.

Το ΔΝΤ θα κληθεί πιθανότατα να αποφασίσει αν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 . Αυτό θα γίνει το Μάιο και σε μια τέτοια περίπτωση θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τις μειώσεις των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου.

kathimerini

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button